MÅ LØPE LENGRE: Spannene i Finnmarksløpets tøffeste distanse må tilbakelegge omtrent 140 kilometer mer neste år.
(Foto: Karl Eirik Steffensen)

MÅ LØPE LENGRE: Spannene i Finnmarksløpets tøffeste distanse må tilbakelegge omtrent 140 kilometer mer neste år. Foto: Karl Eirik Steffensen

Forlenger traséen

FL-1000 blir FL-1200.

Ledelsen i Finnmarksløpet har bestemt seg for å gjøre flere endringer foran neste års konkurranse. Blant annet vil den lengste distansen bli enda lengre, opplyser arrangøren i en pressemelding.

– Løpet er nå forlenget med cirka 140 km. Hovedårsaken til forlengelsen er at mange har ønsket en flatere og lettere første del av løpet. Flere har også ønsket en trase der hvile langs sporet er lettere å gjennomføre. Spannene vil nå få færre høydemeter og forhåpentligvis bedre såle de første fjerdedelen av løpet, opplyser Finnmarksløpet på sine nettsider.

– Målet er helt klart at fullføringsstatistikken skal forbedres. Noen vil kanskje undre seg over at man forlenger løpet når målet er å få flere til mål. I langdistansekjøring er det ikke nødvendigvis slik at lengre løp hever statistikken over spann som må bryte. Kjørestil, topografi og hviletid spiller en stor rolle. I Iditarod, verdens lengste hundeløp, kommer cirka 80 prosent helt til mål i Nome. Ser vi på de siste seks år, er tilsvarende snitt bare litt over 50 prosent for FL-1000.

Den første delen av løypa vil bli ganske annerledes enn kjørerne er vante til.

– Første strekning for FL-1200 er helt ny. Traseen følger kun den gamle de første 15 kilometerne. Ferden går så videre langs Altaelva, så sør over fjellet Bæskades. Man følger deretter den såkalte gammelveien til Mieron. Fra Mieron lages en ny trase langs kraftlinje inn til Kautokeino som er første sjekkpunkt. Distansen blir 131 kilometer.

En annen endring er starttidspunktet for det som nå vil hete FL-1200. Tidligere har kjørerne startet ut fra Alta sentrum lørdag med ett minutts intervaller. I 2018 begynner de den tøffe ferden over Finnmarksvidda fredag kveld i stedet for lørdag formiddag.

– Eksakt tidspunkt for første spann ut blir fredag 9. mars klokken 19.00. En annen forandring i forbindelse med starten er at vi innfører to minutters startintervall. Dette er for å få en mindre hektisk start både for hunder, deltakerene og ikke minst de som skal handle spann fram til startlinjen. Vi har erfart at ett minutts intervall har vært litt knapt når det er hele 14 hunder foran sleden, opplyser de.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kommunestyret

– Min vakt og mitt ansvar

Fristbruddene var verre enn antatt, men nå er barnevernet på rett kurs.

Endrer svømmestil

Når det blir sterk strøm, bruker oppdrettslaksen annen teknikk for å komme seg frem.

kommunestyret

– Smil, bil-Rolf, du fikk viljen din!

Siste brikke falt på plass for byggekompleks for bil- og matbutikk.

To prikker til bowlingen

Det straffer seg å somle med papirene.

– Lite lus i nord

Det er lite lus på villaks fra Nordland og nordover.

musikk

Tar med heiagjeng når Eirik skal i ilden

Eirik Lyng har med seg medbrakte fans til Melodi Grand Prix jr.

TV Nord torsdag 21. september

Førerløse biler skal øke sikkerheten på veiene.