I 2011 deltok Stabæk på Altaturneringen med et lilleguttelag og gjennom Altaposten lovte 11-åringene fra Bærum at de ville komme tilbake. I helga holdt hvert fall en av dem ord da han var tilbake på turneringa. Men denne gangen for å markedsføre mobilappen Klubben som hjelper trenere å holde oversikt, og ikke minst gir trenerne en kommunikasjonsplattform mot spillergruppa og enkeltspillere.

– Jeg har i alle fall holdt mitt ord. Nå er jeg tilbake selv om det ikke er for å spille fotball, sa Steinar Halvari Seim (17) med et smil.

Før han satte opp stand på Alta idrettspark var han invitert til Alta-firmaet SmartDok som i 2011 lanserte en lignede app. Nå får Seim og de jevngamle partnerne Kristoffer Moe Lundquist (som også var i Alta i 2011) og Ole Lassesen Ekern et generøst tilbud fra SmartDok-gründer Bjørn Tore Hagberg.

PRIORITERES IKKE Bjørn Tore Hagberg og hans ansatte hos SmartDok tar seg ikke tid til å prioritere trenerappen Easycoach. Foto: Magne Ek (arkiv

– Vi brukte en del tid på appen Easycoach for noen år siden, men har gjort et valg om å satse 100-prosent på SmartDok. Derfor er ikke Easycoach blitt videreutviklet de siste årene, men dersom disse guttene ønsker å utvikle appen, gjerne i kombinasjon med deres egen, så skal de få overta Easycoach kostnadsfritt, sier Hagberg til Altaposten.

Fikk tips av Finjord

Da bærumsguttene jobbet på idéstadiet tok de blant annet kontakt med øksfjordingen Roger Finjord, den gang landslagstrener for kvinnelandslaget.

– Roger hadde mange gode tips og sa han hadde stor tro på appen. Hans tilbakemeldinger er tatt med i utviklingen og hans tro på ideen ga oss ekstra motivasjon til å satse videre, sier Seim som er sønn av tidligere Offroad Finnmark-deltager Lena Halvari og Tommy W. Seim som i ungdomsårene gikk på skole i Alta og var bilstereospesialist hos Puskas.

– De var kommet et godt stykke på vei før de kontaktet meg, og jeg mente da og mener fortsatt at de har en veldig spennende ide. Trenerne som tar denne appen i bruk vil få bedre oversikt og de kan på en enkelt måte hente og gi tilbakemeldinger fra og til hver enkelt spiller. Ikke minst møter man spillerne på det nivået ungdommen er. Nå er det blitt slik at så lenge mobiltelefonen er involvert blir det ikke sett på som tidsbruk blant ungdommene, sier Finjord.

Da A-sporten traff Seim på Alta idrettspark viste han fram appen til BUL-trener Terje Falsen. Også han likte det han så.

– Jeg har det meste i hodet og trenger ikke dette, sa han først med et smil før han etter gjennomgangen la til:

– Jeg er helt enig i at ideen er god. Og tar man denne i bruk fullt ut så vil man helt sikkert ha mye igjen for det, men koster det for mye penger tror jeg det blir vanskelig å få den store massen til å ta i bruk appen.

Grunderne har fått tilbakemeldinger fra trenere om at de som kanskje ikke snakker så mye på fellesstreningene, og heller ikke kommer med spørsmål uoppfordret, gjerne svarer mer utfyllende når kommunikasjonen foregår på denne måten.

– Kanskje spesielt på jentesiden, sa Seim og la til:

– Jo mer man vet om hver enkelt spiller jo enklere kan man utvikle dem videre.

Appen gir mulighet for å sende sprøsmål til hele spillergruppa eller til enkeltspillere. Kun treneren selv får se hvilke svar spillerne gir.

– Må bruke tid

Grunderen forteller at de er helt i startgropa og har noen titalls trenere som brukere. Til sammenligning har Easycoach 15.000 trenere fra 158 nasjoner i sitt register. Disse har etter hvert registrert 25.000 lag i systemet.

– Vi har en del andre tjenester i vår app som man ikke får med Easycoach, og vi kommer til å satse på å utvikle den videre etter hvert som vi får tilbakemeldinger fra brukerne, sier 17-åringen som innrømmer at det likevel er fristende å ta imot tilbudet fra Hagberg.

– Vi har ikke snakket så mye om det eller om hvordan det best lar seg gjøre, men selvfølgelig er det interessant.

De har valgt å publisere en gratisversjon med færre tjenester og en versjon som koster penger. Hagberg vet det går tid å komme inn på privatmarkedet og ber guttene være tålmodige.

– Privatmarkedet er en vanskelig bransje da betalingsviljen ikke er så stor. Og dessverre tror jeg ikke så mange klubber har økonomi til å kjøpe tilgang til alle sine trenere til tross for at kvaliteten kan forbedres ved hjelp av denne appen. Men jeg vil ikke drepe engasjementet til disse guttene, ting er garantert løsbart og det finnes mange veier til Rom. Det handler bare om å finne sin egen vei og være forberedt på at inntektene lar vente på seg, avslutter Hagberg som selv tjener pengene sine i entreprenørbransjen der brukerne av SmartDok kan redusere utgiftene i egen bedrift. Da er det gjerne enklere å få innpass.