Spennende satsing

Fredag morgen ble det klart at Håvard Klemetsen blir landslagstrener for de nestbeste kombinertløperne i landet. Han får med seg Ole Martin Storlien i støtteapparatet, og sammen skal de lede prosjektet «Team Beijing 2022», som er en satsing på unge talenter fram mot vinterlekene i den kinesiske hovedstaden om fem år.

– Vårt mål er å skape bevisste og selvstendige utøvere med gode holdninger som ønsker å gå i krigen for å oppnå drømmene sine, sier Klemetsen til A-sporten.

Har respekt og tillit

Kombinertlegenden fra Kautokeino la i vår opp som aktiv løper, men vil gjennom denne satsingen fortsatt være en del av miljøet. Klemetsen har gjennom hele karrieren samarbeidet tett med førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen, som har vært en mentor for 38-åringen med både OL- og VM-gull på samvittigheten. Thomassen er sikker på at Klemetsen vil gjøre en god jobb som landslagstrener.

GOD STØTTESPILLER: Håvard Klemetsen har brukt Tor Oskar Thomassen som mentor i alle år, og vil fortsette med det selv om den aktive karrieren er slutt. – Jeg har fortsatt mye å lære av han, fastslår Klemetsen. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Han er rette typen til en slik jobb. Han har i flere år vært kaptein og ledestjerne på det norske kombinertlandslaget, og nyter stor respekt og tillit blant utøvere og trenere. Håvard har vært med lenge, skaffet seg erfaring og er faglig sterk. Han er spesielt dyktig på basistrening, og det er en viktig egenskap i hans nye rolle som trener for unge og fremmadstormende utøvere.

Har vært verden rundt

At Klemetsen har reist verden rundt og kjenner alle hoppbakker og kombinertarenaer tror Thomassen også er viktig.

– Han vet godt hvilke muligheter som finnes der ute, hvilke bakker som er mest gunstig å trene i og hvor det er best å gjennomføre ulike samlinger. At han i tillegg er en utadvendt person som er flink til å formidle sine tanker og ideer er selvsagt også et stort pluss. Jeg skjønner veldig godt hvorfor forbundet har landet på denne løsningen, smiler Klemetsens mangeårige mentor.

Håvard Klemetsen ser frem til å bruke sine egne erfaringer på andre.

– Jeg tror jeg fortsatt har mye å bidra med, og det er fint at forbundet ser det på samme måte. Jeg gleder meg til å ta fatt på denne oppgaven, kommenterer Håvard Klemetsen.

Klemetsen er glad for at det åpnet seg en mulighet for at han fortsatt kunne være en del av kombinertsporten i Norge.

STERKE BÅND: Tor Oskar Thomassen og Håvard Klemetsen kan se tilbake på et langt og fruktbart vennskap. Foto: Magne Ek

– Det er et miljø jeg har vært en del av i mange år. Jeg hadde lyst til å være med på en eller annen måte, og dette er midt i blinken for meg. Nå får jeg muligheten til å bruke mine egne erfaringer og på den måten hjelpe unge utøvere som ikke blir sett like tydelig som de på landslaget. De trenger ekstra oppfølging for å kunne ta det neste steget. Det håper jeg å kunne bidra til, forteller 38-åringen fra Kautokeino.

Har selv vært i «skyggen»

Han skal forsøke å være et bindeledd mellom det teamet utøverne er en del av i dagliglivet og inn mot rekruttlandslaget.

– Det handler om å skape bevissthet og trygghet i treningsarbeidet for den enkelte utøver. Nå man ikke er en del av landslaget havner man fort litt i skyggen, og det er en tøff plass å være. Det vet jeg alt om. Alle trenger å bli sett. Vårt mål er å få unge talenter til å utvikle seg videre. Vi ønsker å unngå at store talenter forsvinner for tidlig, sier Klemetsen, som selv hadde størst suksess i kombinertsporten etter at han passerte 30 år.

– Det er fort gjort å begynne å tvile på seg selv når utviklingen stopper opp. Men det er mulig å komme tilbake, og det er jeg et levende bevis på. Jeg skal gjøre mitt beste for å følge alle de nestbeste utøverne opp på en god måte. Jeg håper og tror at dette blir et vellykket prosjekt.