Mange av landets beste lerdueskyttere har vært samlet i Nordlysbyen denne helga. Alta jeger- og fiskerforening har arrangert NM i Nordisk Trap på Kvenvikmoen, og arrangørstaben nøyde seg ikke med å bare dele ut medaljer. Stevneleder Knut Saxe Kjeldsberg kapret like godt gull i klasse V70. Veteranen hadde 143 traff av 150 mulige, og var hele åtte treff foran nestemann på lista. Daniel Mikal Oskal fra Kautokeino ble nummer tre.

– Det var kjempeartig å bli norsk mester på hjemmebane. Alder er ingen hindring i denne sporten. Jeg startet med konkurranseskyting allerede i 1970, og at man tar gull i et norgesmesterskap 47 år senere viser at man kan holde på lenge. Dette kan man gjøre til man blir 90 år, ler Knut Saxe Kjeldsberg, som merker at det er tøffere å hevde seg i toppen nå enn det var på 70-tallet.

– Nivået er veldig mye høyere nå. Man tåler ikke mange bomskudd hvis man skal kjempe helt i toppen. Jeg er mektig imponert over skytingen til de aller beste, kommenterer veteranen.

Det kan nevnes at mannen som tok NM-gull i klasse A, Frank Valhovd Andersen fra Skien JFF, hadde 147 treff denne helga. I tre av seks serier traff han samtlige lerduer. Det var akkurat nok til å slå Kautokeino-skytteren Ole Johan Triumf, som traff på 146 av 150 mulige. To bomskudd på den første serien ble avgjørende. Han var den eneste i denne klassen som skjøt fullt hus i finalen.

FULLT HUS: Ole Johan Triumf traff alle 25 lerduene i finalen. Det holdt til NM-sølv for skytteren fra Kautokeino. Foto: Karl Eirik Steffensen

– NM-sølv er definitivt ikke noe nederlag. Jeg fikk en dårlig start på mesterskapet, og trodde ikke at jeg hadde noen sjanse til å sikre meg en plass i finalen. Men de andre bommet også litt, og da åpnet det seg en mulighet. Jeg er godt fornøyd med andreplassen, sier Triumf til A-sporten.

Anastatios Kaliafas, som også konkurrerer for Kautokeino JFF, ble nummer fire i klasse A. Arrangørklubbens Morten Laukli Johnsen ble nummer to i klasse B, mens Anne Beate A. Hætta tok tredjeplassen i klasse junior kvinner. Her ble Kristin Arnesen fra Alta JFF nummer fire. Anja Ollikainen, også hun fra Alta JFF ble nummer tre i klasse K2. Alta-duoen Nils Alfred Mella og Reidar Karlsen ble henholdsvis nummer fire og fem i klasse V60.

NM-GULL: Ole Johan Triumf, Roger Strømeng og Anastatios Kaliafas skjøt Kautokeino JFF til gull i lagkonkurransen. Foto: Karl Eirik Steffensen

Kautokeino JFF gjorde også det meget skarpt i lagskytingen. Roger Strømeng, Ole Johan Triumf og Anastatios Kaliafas hadde 363 treff - det samme som førstelaget til Skien JFF. Gjengen fra Kautokeino var best i siste del av konkurransen, og det gjorde at de vant gull mens Skien-gutta fikk sølv. Skien JFFs andrelag tok den siste pallplassen.

A-sporten kommer tilbake med mer NM-stoff i mandagens papir- og E-avis.