Martin Moland har kjørt proffserien i USA i vinter og hadde ingen referanser til de nordiske kjørerne før han dro til Clash of nations i Falun. Men han vant alle sine kvalifiseringsheat og gikk til topps i finalen i pro stock. Dermed seiler han opp som største favoritt foran europamesterskapet i Älvsbyn til helga.

– Det viste seg at jeg lå godt an i forhold til de andre. Men når det gjelder EM vil jeg egentlig ikke ha noe favorittstempel selv om jeg naturligvis vet at de fleste som skal kjøre EM også var i Falun, sier Alta-kjøreren som er regjerende europamester og gikk til topps i Clash of nations også i fjor.

Vil satse pro stock

Mange spør seg hvorfor ikke tverrelvdalingen stiller i pro open der de største profilene kjører, og der det kåres verdensmester til helga.

– Jeg hadde nok stilt i VM om jeg fikk lov å kjøre begge, men de går samme helg og man må velge klasse, sier han og forteller hvorfor pro stock er hans førstevalg.

– Jeg måtte hatt en ekstra scooter om jeg skulle stilt i pro open, men en annen ting er at det er pro stock jeg kjører i USA. Å sette seg på en scooter med mer effekt gjør at man må endre på kjørestilen, og når jeg alltid har vært best med original scooter er det naturlig å satse der, sier Moland som fikk 1500 euro (14.500 kroner) for seieren i Falun.

Ingen avklaring om neste år

Både Moland og kjæresten Malene Trosten Andersen er ønsket tilbake til USA og Team Frattalone Racing neste sesong. At hun drar er nærmest sikkert, men om Moland slår følge er mer usikkert.

– Pappa vil sikkert ha meg hjemme, så vi må ta en prat. Det koster en del penger å ta fri fra jobb og tilbringe vinteren i USA, så jeg må nok ha litt sponsorhjelp for at det skal bli aktuelt, men er det opp til meg drar jeg over sammen med Malene.

Imponert over lillebror

Edvard Moland, som i år er tilbake på scootersetet etter et år med skader, endte som nummer tre i første kvalifiseringsheat, åtte i det andre og seks i det tredje.

– Jeg har ikke sett han konkurrere på to år, så jeg ble overrasket da jeg så han kjøre seg opp til tredjeplass i det første heatet etter å ha vært sist i starten. I heat to og tre sa han at han ikke fant flyten og i «siste sjanse» hoppet han litt for langt, slo hodet i styret og måtte bryte, sier storebror Moland.

Klasse pro open ble vunnet av den svenske USA-proffen Adam Renheim foran finske Aki Pihlaja. Marius Ulriksen fra Hammerfest endte på niendeplass.