Årets norgesmesterskap i scooterdrag skulle egentlig vært arrangert i Hylestad i Aust-Agder for et par uker siden. Men snømangel gjorde at det måtte avlyses, og Kirkenes motorklubb overtok arrangementet.

Slapp unna bruddskader

Helgas fartsfest i Øst-Finnmark ble imidlertid ingen suksess. Dårlig vær, minimalt med sikt og utilstrekkelig løypepreparering gjorde det vanskelig for både arrangør og kjørere, og til slutt holdt det på å gå skikkelig galt. Altaværingen Stian Heitmann ga bånn gass i klasse Trail Unlimited, og akkurat da han passerte mållinja i 173 km/t lettet scooteren og kastet Heitmann av gårde. Han ble kjørt rett til sykehuset for en sjekk, men slapp heldigvis fra ulykken med et kraftig forslått håndledd.

SKUMMEL FERD: Her får Stian Heitmann en siste peptalk fra teamet før han starter løpet. Få sekunder senere er ulykken et faktum. Foto: Team Smartdok

– Det dårlige været gjorde at arrangøren kortet ned banen fra 200 til 150 meter. Men de klarte likevel ikke å preparere banen skikkelig, og da jeg passerte mållinja traff jeg en hump som fikk scooteren til å hoppe rundt 20 meter. Jeg fløy av til høyre for scooteren, og da vi endelig stoppet var det rundt 40 meter mellom meg og fullstendig ødelagte maskinen. Det var en voldsom luftetur. Smertene var store, og jeg var sikker på at jeg hadde brukket noe. Røntgenbildene viste heldigvis noe annet, forteller Heitmann.

Avlyste etter ulykken

Arrangøren valgte å avlyse norgesmesterskapet etter denne hendelsen, og det ble dermed ikke delt ut noe NM-gull i Kirkenes. Alta-kjører Christer Alsén ledet klasse Top Fuel på dette tidspunktet, og ble tildelt førsteplassen. Men fikk altså ikke gull og NM-tittel. Stian Heitmann mener løpet burde vært stoppet lenge før ulykken inntraff.

– Man skal ikke trenge å slå seg fordervet før man fatter en slik beslutning. Juryen burde helt klart ha tatt grep på et tidligere tidspunkt. Heldigvis gikk det bra med meg, men scooteren er fullstendig knust. Det vil koste masse penger å få den reparert. Den er spesiallaget i karbon, og må nå rives i biter og støpes på nytt. Jeg ser for meg ufattelig mange arbeidstimer for å få den konkurransedyktig igjen, sier Heitmann til A-sporten.

Han og Christer Alsén kjører den samme scooteren, og nå er duoen i tenkeboksen.

STORE SKADER: Stian Heitmann slapp unna, men det gjorde ikke hans spesiallagde scooter - som så slik ut etter ulykken. Foto: Team Smartdok

– Vi har ikke tatt en endelig beslutning på hva vi gjør videre. Vi skulle etter planen deltatt i showløp i Nordvågen og Hammerfest, og konkurrert i et større løp i Levi - der noen av de grommeste maskinene i Finland står på startstreken. Det frister. Men da må vi begynne oppbyggingen av scooteren veldig snart.

Fikk beklagelse

Heitmann og teamet har fått en beklagelse fra arrangøren, men det hjelper dessverre ikke så mye.

– Jeg dro rett til sykehuset, og fikk dermed ikke snakket så mye med dem etter avlysningen var et faktum. Men jeg har fått en beklagelse. Det er en fattig trøst. Jeg skjønner at de ønsket å få gjennomført norgesmesterskapet, men det bør ikke gå på akkord med sikkerheten, avslutter han.

A-sporten klarte ikke å få kontakt med noen fra arrangørstaben i formiddag.