Bruk piltastene eller sveip over mobilskjermen for å bytte bilde.

13-åringene Erling Bjørnstad og Jardar Olsen laget show i Kaiskuru. De to unge skiløperne fra Alta IF sørget for spenning da nyvinningen Tour i Alta gikk av stabelen for første gang. Bare et par sekunder skilte duoen hele helga, og det hele ble avgjort med en spennende spurt på søndag.

Herlig sekundstrid

Touren startet med langrennscross fredag kveld. Det var en ganske kort løype som i all hovedsak gikk nedover, og da handlet det først og fremst om smidighet og kontroll. Både Erling Bjørnstad og Jardar Olsen imponerte stort, og førstnevnte vant 13-årsklassen med tre fattige sekunder. Deretter fulgte Simon Finjord, som var 13 sekunder bak vinneren. Det var tett og jevnt på resultatlista, og slik fortsatte det hele helga.

NÆRT: Her må Jardar Olsen (t.h.) innse at Erling Bjørnstad nok en gang er bittelitt raskere på oppløpet. Foto: Karl Eirik Steffensen

Lørdag var det duathlon fellesstart på programmet, nok en gang handlet det om Bjørnstad og Olsen. De to klubbkameratene kjempet en durabelig kamp om seieren, og igjen var det førstnevnte som var best. Denne gangen var han ett sekund raskere enn Jardar Olsen.

Med dette som utgangspunkt lå alt til rette for en spennende avslutning, og Alta IF-duoen sviktet ikke de fremmøtte i Kaiskuru. Guttene hang på hverandre hele veien, og det måtte nok et spurtoppgjør til for å skille utøverne. Bjørnstad var nok en gang ørlite kjappere enn Olsen, og sikret dermed hattrick i antall førsteplasser denne helga. Ikke minst vant han gutter 13-årklassen i den splitter nye touren sammenlagt - ett sekund foran klubbkompis Olsen.

Takker kommunen

Rennleder Sven-Tore Nilsen synes det var artig å følge de mange tette duellene.

FIN STIL: Martin Andersen Hansen (bildet) vant på fredag, men klarte ikke å matche vinner Jonas Bjørkli på lørdag og søndag. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Spesielt i G13-klassen var det sinnssykt spennende. Det er ekstra moro når det blir slike dueller, og at det er kamp om seieren alle tre dagene. Det var artig, sier Nilsen, som kan glede seg over en vel gjennomført tour.

– Det virket som at dette var noe både utøvere og støtteapparat likte godt. Vi har i hvert fall kun fått positive tilbakemeldinger. Alt gikk etter planen, fastslår rennlederen.

Været endret seg mye disse tre dagene, men det var ikke noe stort problem.

– Det var mildt på fredag, men ikke verre enn at rennet gikk knirkefritt. Lørdag kom det mye snø. Heldigvis var Alta kommune kjapt på plass med to tråkkemaskiner, så det gikk ikke lang tid før vi hadde perfekte løyper. Jeg må få rette en stor takk de løypekjørerne i kommunen. De gjør en fantastisk god jobb. Jeg trengte ikke en gang å spørre. De var på plass lenge før rennet startet, smiler Nilsen.

Han regner med at Tour i Alta er kommet for å bli.

SOLID TRIUMF: Kirsten Helsvig Nilsen (bildet) måtte se seg slått av Tverrelvdalens Synnøve Opgård på fredag, men slo tilbake med seier lørdag og søndag. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Vi kommer nok til å legge inn Alta-rennene som en del av touren. Det er viktig å ta vare på tradisjoner, og Alta-rennene har holdt det gående i mange år. Men dette er en fin måte å fornye seg litt på, avslutter han.

PS! A-sporten kommer tilbake med fullstendig resultatliste senere denne uka.