Både nasjonalt og internasjonalt har det vært fokus på fluorprodukter i skisporet. Smørerne eksponeres for stoffet i smørebua, men det skal de få slippe i helga.

– Vi har i samråd med rennleder Sven Tore Nilsen bestemt at det ikke skal brukes smøreprodukter med fluor under vår nyvinning Tour i Alta. Dette er ikke noe endelig standpunkt fra vår side, men akkurat denne helga ønsker vi å støtte oppropet «Tøffest uten fluor», som svært mange har kastet seg på den siste tiden. For oss handler det først og fremst om trygge, sunne og ikke minst like forhold for alle som deltar, sier Anne Strand Bjørnstad til Altaposten.

Ikke endelig standpunkt

Grunnen til at det brukes fluor i skismurningen er naturligvis effekten, og da spesielt på mildt og vanskelig føre. Høykonsentert fluor kan være svært skadelig. Men det er også effektivt, noe som gjør at mange bruker det. I hvert fall de som har råd. Stoffet er dyrt, noe som gjør at det stort sett er de med «rike» foreldre som benytter seg av det.

– Det er mange diskusjoner rundt bruk av fluor, og det finnes billigere lavflourprodukter som vi selv bruker i Alta IF. Det er ganske vanlig blant aldersbestemte utøvere i Finnmark. Så det er nok ikke alle som synes det er greit at vi tar et standpunkt mot bruk av fluor denne helga, sier Strand Bjønstad, som ikke kommer til å sette sammen et kontrollorgan som sjekker hvert par ski som brukes i Alta.

– Vi vet at det er kort varsel, men vi henstiller alle til å følge vårt standpunkt. Klarer vi å være lojale internt i klubben har vi kommet langt på vei. For oss gjelder det å få ut informasjon om de ulike alternativene som er der, og hjelpe de som trenger veiledning og smørehjelp, sier treneren i Alta IF langrenn.

Jaktstart på søndag

I morgen klokken 19.00 går startskuddet på den nye touren når langrennscross 1,5 kilometer enkeltstart står på programmet. Lørdag er det klassisk enkeltstart for de mellom åtte og 12 år, mens de eldre går duatlon med fellesstart. Søndag venter fristil enkeltstart for de yngste og jaktstart for de over 12 år. For disse vil resultatene fra fredag og lørdag avgjøre startdifferansen.

– Vi gleder oss til helgas konkurranser, der fair play og like forhold for alle står høyere på prioriteringslista enn noen gang tidligere. Dette blir spennende, avslutter hun.