Variasjonene mellom kommunene er store når det kommer til hvor mye som spanderes av penger på idrett og anlegg.

Altaposten kan i dag presentere en stor oversikt over hvor mye penger kommunene bruker på drift innen idrettslige formål. Og vi kan ta «konklusjonen» først: Alta spanderer forholdsvis mye på idrett, målt etter netto driftsutgifter per innbygger.

Brukte 20 millioner

Alta kommune hadde totalt 20 millioner kroner i netto driftsutgifter til idrettsaktiviteter i kommunal regi og støtte til lagene i 2015. Inkludert er også alle utgifter til drift og vedlikehold av kommunale idrettsbygg. Og da snakker vi om alt fra renholdsarbeid, via lyspærer og lønn til vaktmester, til vann og avløp. Det dreier seg altså om hva kommunene bruker av midler til drift. Eventuelle brukerbetalinger eller andre inntekter er altså trukket fra.

Investeringer i nye idrettshaller eller annet føres i helt andre poster, og er ikke med i grunnlaget her. Selv om kommuner har skilt ut eiendomsdriften i egne foretak, så er regnskapet med i disse tabellene – da vi her har brukt det som heter konserntall.

Store forskjeller

Vi har målt utgiftene per innbygger, og kommer til at snittet i hele Norge ligger på 551 kroner per snute. I Alta kommune blir gjennomsnittet på 997 kroner.

Det er nokså store forskjeller på dette punktet blant de 428 medlemmene i kommune-familien i Norge. Da må en også ha i minne at det er store ulikheter i kommunestrukturen rundt om, og at småkommuner derfor ofte er å se høyt opp på tabellene. Bykle i Aust-Agder har under tusen innbyggere, og har hele 4.298 kroner per innbygger til idrett - som er mest i Norge.

Alta er på denne landsoversikten nummer 60. Kautokeino lander på 232. plass med 486 kroner per snute, mens Loppa er helt nede på 384. plass med 158 kroner per innbygger.

I Finnmark er det Vardø kommune som har størst utgifter per innbygger, med hele 3.474 kroner.