Finnmarks største idrettslag har lenge kjempet en tøff kamp for å få kontroll på økonomien. For noen år tilbake måtte Alta IF ha hjelp fra kommunen og velvillige kreditorer for å unngå konkurs, og klubben betaler fortsatt avdrag på lånet Alta kommune garanterte for.

Dyr seniorsatsing

Tross underskudd i fjor har Alta IF hatt ganske god kontroll over utgiftene i etterkant av redningsaksjonen, og det så lenge ut som at klubben hadde lagt den tyngste tiden bak seg. Men sviktende inntekter i 2016 gjør det vanskelig å holde hodet over vannet, og denne gangen vet ikke Alta IF-sjef Knut Krane og fotballeder Bente Haug hvordan de skal løse krisen.

– Det ser ut til at klubben som helhet kommer til å gå mellom 100.000-400.000 kroner i minus i år. Det er en del usikre momenter, så vi vet ikke med hundre prosent sikkerhet hvor mye det blir. Men underskudd blir det, og det er en situasjon vi ikke kan leve med. Vi har gjort ulike grep for å øke inntektene. Dessverre blir det bare vanskeligere og vanskeligere å få inn frie midler. De fleste ønsker et samarbeid der man får tjenester utført, og det er et kjempeproblem for oss. Vi har tross alt tre seniorlag i allnorsk serie, noe som koster veldig mye penger, sier Krane og Haug til Altaposten.

I villrede

Lagene duoen tenker på er Alta IFs fotballherrer i 2. divisjon, rekruttlaget som skal spille allnorsk 3. divisjon kommende sesong og klubbens håndballherrer i 2. divisjon. I tillegg har håndball- og fotballgruppa to damelag i regionalt seriespill.

BEKYMRET: Alta IFs styreleder Knut Krane liker dårlig den økonomiske situasjonen i klubben. Foto: Jarle Mjøen

– Det er fotballen som koster mest. Vi er stolte over de gode sportslige prestasjonene, men det skaper også en del utfordringer. Rekruttlagets opprykk til den nye 3. divisjonen vil utvilsomt bli en dyr affære for oss. For å være helt ærlig vet vi ikke hvordan vi skal klare å få inn de midlene som behøves. Vi har forsøkt det meste, men klarer dessverre ikke å få endene til å møtes.

Tøft marked

Alta IF har to ansatte i 50 prosent stilling som prøver å «selge» klubben til næringslivet i Alta. Det har vist seg som en meget vanskelig oppgave. Med naboklubben BULs opprykk til 1. divisjon får de ytterligere kamp om sponsormidlene, så Krane og Haug ser ikke spesielt lyst på fremtiden.

– Det er bedre at vi er åpen om dette nå enn at vi går på en «uventet» smell som ingen skjønner noe av. Etter at vi unngikk konkurs har vi vært klare på at vi aldri skal havne i en liknende situasjon igjen, og det står vi ved. Klarer vi ikke å øke inntektene er vi helt nødt til å svekke satsingen på våre seniorlag. Det er helt uaktuelt at den aldersbestemte idretten skal bli skadelidende fordi seniorlagene bruker mer penger enn de får inn. Som en betydelig breddeidrettsklubb har vi et stort ansvar, og det tar vi på høyeste alvor, forteller Krane.

Trenger en drøy million

– Hva betyr dette for Rune Repvik og Alta IFs fotballsatsing?

– Repvik & co har gjort en kjempejobb. De har kutta til beinet, men likevel levert gode sportslige resultater. De har et budsjett å forholde seg til, og i utgangspunktet vil vi ikke gjøre noen endringer her. Men det er klart at vi kan bli tvunget til å gjøre noen grep dersom vi ikke klarer å komme i havn med budsjettet, sier Haug.

De håper i det lengste at man klarer å snu den negative trenden.

– Det lokale næringslivet har vært fantastiske, og vi har ingenting å utsette på den støtten vi får derfra. Vi skjønner at det er en smertegrense for hvor mye man kan bruke på idretten. Håpet er at vi klarer å få noen større aktører med på laget. Det hadde hjulpet oss veldig, avslutter duoen, som mener klubben bør ha inn mellom én og 1,5 millioner kroner ekstra for å kunne satse skikkelig i 2017.