58-åringen fra Alta har deltatt i Finnmarksløpet hele 21 ganger tidligere, og da først og fremst i den grommeste klassen på 1000 kilometer. Han har vunnet fem ganger, senest i 2008. Fra 1996 til 1998 gikk han til topps på den beintøffe 100-mila tre ganger på rad, og det er det ingen andre enn superlegenden Sven Engholm som har klart.

Far og sønn på startstreken

Tunheim stilte ikke til start i fjor. Da var han handler for sønnen Martin, som konkurrerte i juniorklassen. Etter det A-sporten erfarer var planen å gjøre det samme også i år. Men nå er veteranen påmeldt i 500-kilometersklassen i Finnmarksløpet 2017, og det betyr at både far og sønn skal i aksjon neste år. Martin Tunheim er nemlig en av syv påmeldte juniorkjørere.

– Jeg digger at Harald Tunheim har meldt seg på FL500. Robert Sørlie skal delta i Femundløpet 400 neste år, så det er formidable navn som skal kjøre åttespann i 2017. Jeg synes det er kult at kjempestore profiler som Harald og Robert deltar i de litt kortere løpene. Disse distansene er vanvittig tøffe, men har ikke fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen som de fortjener. Kanskje de får det nå, sier pressesjef i Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen.

Harald Tunheim svarte ikke på Altapostens henvendelser fredag formiddag.

Vil fullføre 20 ganger

To ganger har Tunheim måtte bryte Finnmarksløpet. På arrangørens hjemmesider skriver han at målet er å fullføre 20 ganger, noe han vil klare hvis alt går etter planen neste år. Men det er nok ikke bare denne målsettingen som frister. I år deles det nemlig ut NM-tittel og kongepokal i 500-klassen, og det er helt sikkert noe Alta-veteranen har lyst til å ha på peishylla hjemme.

– Harald fortalte meg at han trolig ville stille til start lenge før det ble klart at det skulle settes opp kongepokal, så det er nok ikke det som er motivasjonen hans. Men jeg ser ikke bort fra at han kan kjempe om pokalen. Han er en dyktig fyr, og det er mange som synes det er gøy at Harald er tilbake. Han er jo et forbilde for veldig mange. Jeg kjenner at jeg gleder meg ekstra mye til neste års løp nå som han er med, smiler Finnmarksløpets entusiastiske pressesjef.

PS! Det er på ingen måte hverdagskost at det settes opp kongepokal i Finnmarksløpet. I åttespann-klassen har dette kun skjedd én gang tidligere. Det var i 2000 og den gjeve pokalen ble vunnet av Abner Hykkerud.