Mens arrangørklubben Nilut Joavku feiret 25-års jubileum i år, ble selve Nilut cup arrangert for 23. året på rad. Den tradisjonsrike innendørsturneringen har i denne perioden samlet noen av landsdelens beste og mest kjente fotballspillere til uhøytidelige basketak i Bakteharji idrettshall.

Kommer alltid tilbake

Denne årlige happeningen er kanskje ikke like brennhet som den var for noen år tilbake, men det er fortsatt lite å utsette på populariteten. For mange er deltakelsen i Nilut cup like selvfølgelig som å feire jul og påske. 12 måneder etter at de slitne og lykkelige forlater bygda er de på plass igjen - klare for nye kamper og uforglemmelige fester. Det siste hører selvsagt med i en turnering som aldri har tatt seg selv for seriøst. Og det er nok her suksessformelen ligger.

KONTROLL: Turneringssjef Isak Ole Hætta, som også ledet Kautokeino ILs lag i årets Nilut cup, er stolt over 23 vellykkede år som arrangør. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Vi har nulltoleranse for fyll i hallen, og aksepterer ikke at noen av deltakerne er beruset når det spilles kamper. Men vi er veldig opptatt av at folk skal trives i Kautokeino disse dagene, og ser gjerne at de deltar i sosiale sammenkomster på kveldstid. Nilut cup skal være en happening - både på og utenfor banen. Dette er en begivenhet som betyr utrolig mye for hele bygda, og ikke bare Nilut Joavku. Det er moro at flere aktører bidrar til å gjøre dette til en minneverdig helg, sier turneringssjef Isak Ole Hætta.

Slipper ned skuldrene

Som nevnt er det mange fotballspillere med erfaring fra høyere nivå som tar turen til Kautokeino. Alta IF er uten unntak godt representert, og en av de som alltid kommer tilbake er Dag Andreas Balto - som tok sin første turneringsseier da Nagirvare Lunttat slo Team Nilut i herrefinalen sist søndag. Den allsidige teknikeren har deltatt hvert år siden 2008.

– Det er rett og slett utrolig moro å delta i Nilut cup. Når man spiller fotball resten av året er futsal en fin avveksling. Ikke minst er det kjempeartig å treffe igjen gamle kjente - folk som man tidligere har spilt sammen med eller har møtt på fotballbanen. Det sosiale er svært viktig, sier Balto, som synes turneringen fungerer perfekt som en uhøytidelig avslutning på sesongen.

TIL TOPPS: Dag Andreas Balto var en viktig bidragsyter for vinnerlaget Nagirvare Lunttat. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Mange har lagt bak seg et knalltøft år med mye trening og mange kamper. Da er det perfekt å møtes i Kautokeino der man kan slippe ned skuldrene og ha det gøy. Ute på banen slår konkurranseinstinktet til for fullt, så da handler det om å vinne. Men det er aldri dårlig stemning etterpå. Det er en fin gjeng som deltar, og vi har det vanvittig artig sammen. Jeg gleder meg allerede til neste gang, ler Lyn-spilleren, som tilbrakte høstsesongen på lån i Alta IF.

Sponser Team Nilut

Det er ingen tvil om at det er mange som nyter godt av suksessen, og da først og fremst de som tilbyr overnatting og selger mat og drikke. Thon Hotel Kautokeino har fullt hus hver gang Nilut cup går av stabelen, og de tar oppgaven på største alvor. De færreste var nok i seng før midnatt, for å si det sånn. Også på Alfreds Kro gikk det heftig for seg disse kveldene.

Hotellet gir tilbake ved å sponse flere av lagene som deltar i Nilut cup. Blant annet er de hovedsponsor for Team Nilut, som tapte årets finale mot Nagirvare Lunttat.

Også matbutikkene, og da kanskje spesielt Coop Extra, som ligger strategisk plassert til rett ved siden av Bakteharji idrettshall, har opplevd gode dager.

Takker ildsjelene

I år var det 14 herrelag og syv damelag som deltok. Isak Ole Hætta håper at turneringen vil stabilisere seg på rundt 16 herrelag og åtte-ti damelag.

FANTASTISK DUGNADSÅND: Medlemmene i arrangørklubben Nilut Joavku gjør en formidabel innsats hvert eneste år. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Det er ikke mange år siden vi hadde hele 32 lag med. Vi er ikke ute etter å ta den rekorden, men håper på fire-fem lag ekstra til neste år. 24-26 lag gjør at det blir en passelig stor turnering, fastslår Hætta, som ønsker å rette en stor takk til de mange frivillige i arrangørklubben som gjør dette mulig hvert eneste år.

– Vi kunne ikke arrangert denne turneringen uten dem, så det er bare å legge seg langflat og takke hver eneste bidragsyter. Jeg er dypt imponert over dugnadsånden og stå-på-viljen. Det er klart at dette er kjempeviktige inntekter for en liten forening som Nilut Joavku, avslutter en stolt turneringsleder.