Vanligvis er det meningsløst hærverk som skaper problemer for Alta IF hopp og kombinert, men ikke denne gangen. Mye nedbør i vår og sommer har gjort at massen under og rundt trappa i hoppbakken har forskjøvet seg, og forholdene er så dårlige at det kan være fare for personskader. Trappa brukes flittig av mosjonister og idrettsutøvere. Hoppgruppa frykter nå for sikkerheten til brukerne, og trolig blir det verre når snøen tiner neste år.

– Vi søkte Alta kommune om økonomisk støtte til å få reparert det verste partiet. Avdelinga for miljø, park og idrett har sagt at de kan bidra med 8000 kroner etterskuddsvis, men det er dessverre ikke nok. Kostnadsrammen vil være mye høyere enn det. Vi er en svært liten gruppe og kan ikke gjøre alt på dugnad. Det er beklagelig, men slik det ser ut nå har vi ikke annet valg enn å la trappa stå slik den er. Vi får bare håpe at massene ikke beveger seg ytterligere slik at trappa faller helt fra hverandre, sier hoppleder Terje Jensen til Altaposten.

Trenger større sum

Han synes det hele er tragisk.

– Alta har en utrolig stolt historie og tradisjon for hopp, men nå er det nesten ingen igjen - verken utøvere eller ildsjeler. Det er synd å se at et så flott anlegg ikke blir vedlikeholdt. Men per i dag er vi bare noen få personer igjen i hopp- og kombinertgruppa, og det lille vi får inn av sponsorkroner går rett til våre aktive utøvere som bor andre steder i landet. For oss betyr det mye at Alta IF fortsatt er representert i hopp-Norge, og vi gjør det vi kan for å støtte dem. Da er det ikke verken økonomiske eller menneskelige ressurser igjen til å reparere noe som knapt brukes av oss, forteller Jensen.

BRUKES FLITTIG: Mange bruker trappa i hoppbakken til trening. Foto: Svein-Erik Danielsen

Han mener en større sum kunne gjort det mulig å utbedre skadene.

– Kunne vi ha innhentet tilbud fra noen entreprenører ville vi kanskje fått litt avslag her og der, og muligens fått kjøpt inn litt billigere materialer. Det er veldig begrenset hva vi kan gjøre på dugnad. Og skulle vi tatt på oss et slikt oppdrag må vi nesten vite at vi sitter igjen med noen kroner i pluss. Det er tross alt ikke vi som bruker denne trappa lenger, men Altas befolkning. Det snakkes mye fint om folkehelse, så vi er litt skuffet over at kommunen ikke ser litt større på det.

– Må gjøre jobben selv

Alta IF har muligheten til å søke om en større sum til neste år. Men seksjonsleder i park og idrett, Per-Erik Bjørnstad, tviler sterkt på at hopp- og kombinertgruppa får det de ønsker.

– Vi har en tradisjon i Alta for at idrettslagene selv vedlikeholder sine anlegg, mens vi bidrar med en viss økonomisk støtte. Hoppgruppa var egentlig for sent ute med sin søknad. Men vi har forståelse for at det er vanskelig å søke om støtte til utbedring av en flomskade før skaden er inntruffet, og valgte da å gi 8000 kroner til reparasjon av trappa. Vi kan ikke strekke oss særlig mye lenger enn hjelp til innkjøp av materialer og sånt. Alle idrettslagene må regne med dugnadsarbeid, uansett om de er små eller store, fastslår Bjørnstad.

Dermed ser det ut som at fremtiden til den utrygge trappa er høyst usikker.

– Vi er bare nødt til å legge dette på is. Vi kan ikke gjøre noe med den summen vi har blitt tilbudt, understreker Terje Jensen.

– Hvis trappa utgjør en direkte helsefare er det andre etater og vurderinger som kommer inn i bildet. Alta IF kan da få pålegg om utbedringer, og i verste fall måtte rive, avslutter Per-Erik Bjørnstad.