Medlemmene i Alta SSF og NMK Alta gleder seg voldsomt til helgen, og det med god grunn. Lørdag og søndag er det nemlig klart for «Jomfruløpet» på den helt nye bil- og rallycrossbanen på Kvenvikmoen. En av dem som er mest spent foran helgas konkurranser er 20-åringen Mika Hætta, som skal delta i to klasser. Hun ser veldig frem til å konkurrere på hjemmebane for første gang på fem år.

– Jeg gleder meg sinnssykt til å komme i gang med kjøringen. Vi har jobbet enormt mye dugnad for å få banen i forskriftsmessig stand, og nå er det bare 48 timer til det braker løs. Det kommer til å bli en heidundrende fartsfest, fastslår Hætta, som kjører ulike biler i de to klassene.

– Jeg kjører en Nissan i åpen klasse, og den bygde vi for cirka to uker siden. I dameklassen kjører jeg Alfa Romeo, og målsettingen er å gå helt til topps. Denne bilen begynte vi å jobbe med forrige fredag. Om den fungerer skikkelig finner vi ut når vi får prøvd banen for første gang fredag ettermiddag, smiler den fryktløse bilcrosskjøreren fra Kviby.

Uprøvd bane

A-sportens journalist så med egne øyne at Hætta og hennes far Jostein fortsatt har litt å jobbe med det neste døgnet. Alfa Romeo-en mangler blant annet sete i bilen. Da Hætta skulle fotograferes med bilene torsdag formiddag var det bare et dekk der setet skal stå.

– Det gjenstår fortsatt litt småtterier, men vi blir klare tidsnok, lover hun.

Hætta har kjørt bilcross i mange år allerede, og det er ingen tvil om hva som er favorittmerket.

– Jeg kjørte min første Alfa Romeo for tre år siden, og etter det har jeg vært fullstendig hektet. Det er noe helt spesielt med disse bilene. Så jeg gleder meg mest til å kjøre Alfa-en, men det kan fort hende at det går minst like fort i den andre bilen. Den er en del lettere. Det blir spennende å se hva man kan få til i de ulike klassene, sier 20-åringen.

Dugnadsjobbinga ute på det nye anlegget fortsetter i ettermiddag, og banen vil ikke være klar til bruk før fredag. Det betyr at hjemmekjørerne ikke har noen fordeler denne helga.

– Det er ingen som har kjørt på denne banen før, så alle stiller helt likt. Men vi håper selvfølgelig å kunne bite godt fra oss foran Alta-publikummet.

IVRIGE ILDSJELER: De er ikke mange, men medlemmene i Alta SSF og NMK Alta har lagt ned utallige dugnadstimer for å få klart det nye motorsportanlegget. Foto: Karl Eirik Steffensen

Lang prosess

Altaposten var en tur ute på det nye motorsportanlegget på Kvenvikmoen onsdag kveld, og det er et imponerende skue. NMK Alta består ikke av så mange medlemmer, men det har ikke vært noe å utsette på dugnadsinnsatsen. Nå venter et par meget hektiske arbeidsdøgn før moroa begynner.

– Når vi kommer hit på torsdag er vi ikke hjemme igjen før søndag kveld. Da blir vi boende her ute. Vi har hatt en kontrollør her, og brukstillatelsen er gitt med visse forbehold. Vi har fått en «mangellapp». Det er disse manglene vi fokuserer på nå i innspurten, forteller ekteparet Kristin og Ronny Kristiansen.

De har begge lagt ned vanvittig mange timer med arbeid på anlegget for at fartsglade altaværinger igjen skal kunne kjøre og se løp på hjemmebane.

– Vi har jobbet med denne banen siden 2010. I starten tok vi av toppdekket på det området vi ønsket å bruke, og måtte gjennomføre målinger i tre år for å se om grunnen var solid nok. Så begynte arbeidet med selve banen. Det er utrolig godt å konstatere at løpstraseen omsider er ferdig. Det har vært en tøff prosess, men nå ser vi bare frem til å ta banen i bruk, sier duoen.

Første heat starter lørdag klokken 11.00. På søndag er det oppstart klokken 12.15.

GLEDER SEG: Ekteparet Ronny (sjåfør) og Kristin Kristiansen blir boende på Kvenvikmoen de neste dagene. De gleder seg til å se bilene suse gjennom den nye banen. Foto: Karl Eirik Steffensen