For første gang ble styrkeløft-NM arrangert med forbud mot spesialdrakter og bind, såkalt utstyrsfritt NM. Og som altaposten.no kunne melde i helga gikk øksfjordingen Olav Henning Trondal (55) helt til topps i veteranklassen 50-59 år/120 kilo.

Han sikret sin første NM-tittel etter et taktisk stunt i forkant av siste markløft.

– Jeg hadde i utgangspunktet meldt inn 215 kilo i siste løft, men da han som endte på andreplass løftet 200 i sitt siste ville ikke 215 kilo være nok til å vinne. Det ville gitt tredjeplass og jeg ba derfor om 220 kilo i stedet noe jeg klarte, sier Trondal.

– Jeg var slankere

220 var ti kilo mer enn han klarte under stevnet i Alta i vinter. Ronny Andersen fra Lørenskog var hans tøffeste konkurrent i helga og han løftet akkurat like mye, men Trondal ble mester grunnet lavere kroppsvekt.

– Jeg ble norgesmester rett og slett for at jeg var slankere enn han, sier den 112-kilo tunge kraftpluggen etterfulgt av latter.

Han vant etter å ha løftet totalt 545 kilo, 195 i knebøy, 130 i benkpress og 220 i markløft.

– Plasseringen er jeg fornøyd med, men resultatet i antall kilo kunne vært bedre, sier Trondal som tror utstyrsfrie mesterskap er bra for rekrutteringen.

– Har du ikke et godt støtteapparat er det risikabelt å holde på med utstyrstrening alene. Så jeg håper og tror dette senker terskelen for å delta, sier han.

Ryggtrøbbel

I Alta i februar løftet han totalt 560 kilo (190/160/210) og han var ranket som nummer to i klassen før mesterskapet i Fredrikstad.

– Jeg reiste dit med en forhåpning om gull og jeg satset på 20 kilo mer enn jeg klarte i Alta, men et langt dårligere resultat i benkpress gjorde det umulig, sier han før han avslutter:

– Jeg har tatt 170 kilo mange ganger på trening og hadde en plan om å klare det også i konkurransen. Men når man er godt voksen er det ikke alltid kroppen vil det samme som hodet. Jeg kjente noe var galt i ryggen under oppvarmingsløftet på 120 kilo, og jeg måtte ha to forsøk for å klare 130. Da jeg prøvde meg på 150 i siste løft gikk det ikke.