Bodø/Glimt-trener og tidligere Alta-trener Aasmund Bjørkan liker tanken om et fotballakademi i Alta så lenge man får på plass dyktige trenere og har en langsiktig tanke bak det hele.

– Langsiktighet er utrolig viktig da det ikke tar ett år å lage en fotballspiller, men ti år. Så for Alta IFs del er det viktig at dette ikke blir et kortvarig prosjekt. I Glimt har vi fem-seks heltidsansatte trenere som har ansvar for spillere fra 12 år. Men jobben må gjøres hver dag, år etter år, sier den tidligere Alta-treneren som hittil i år har gitt spilletid til tre unge debutanter i Tippeligaen.

– Vi har brukt en del penger noen år og først nå begynner vi å se resultatet.

Spillerne har ansvaret

– Dyktige trenere og flere økter er viktig, men samtidig må man passe på at ikke ansvaret for å bli god overføres fra spiller til trener. Det er ikke vi trenere som skal fortelle spillerne når det skal trenes til en hver tid, sier han og trekker fram fjorårets Alta-spiller Mathias Normann som eksempel.

Han fikk ikke spilletid i Glimt og tok en sesong i Alta. I vår har han startet samtlige Glimt-kamper i Tippeligaen.

– Det finnes bare en vei om man skal bli skikkelig god. Mathias har hatt dyktige trenere, men det meste av det han har holdt på med har han stått for selv.  Han har stått i Nordlandshallen opp mot fire-fem timer utenom treningene og han er på helsestudio hver dag. Så blir det opp til oss å være så kompetente at vi kan hjelpe han med innspill og justeringer, avslutter Bjørkan.