– Jeg har lyst til å vise at vi jobber med regionreformen og at vi kan stå samlet, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) i Alta.

Alta-politikerne ønsker å bidra positivt i utviklingen av den nye regionen. De er klare for nye oppgaver.

– Å skaffe kompetanse til regionen er overordnet, sier Nielsen.

For ordføreren har det helt siden regionreformen kom opp, vært viktig å finne ut hva innholdet var mer enn å kjempe imot. Om det var uklart hva regionreformen inneholdt, var det også det for henne. Politikerne i Alta vil gi regionreformen et innhold.

Dette sier kommunestyret om den nye regionreformen

– Nå har Stortinget for 2. gang vedtatt at storregionen kommer, og da bør alle se mot fremtiden, fremfor å kjempe mot. Jeg tror ikke det er noen vei tilbake. Da er det bedre at vi i regionen klarer å samle oss, og heller se på hva vi kan være gode på, og hva vi kan tilby, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) i Alta.

– Skal vi være en region, må vi opptre som en, sier hun.

Varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) er enig.

– Vi i Alta skal i hvert fall stå samlet. Nå står hele den politiske ledelse, sammen om uttalelsen om regionreformen, sier Håkegård Pedersen.

SER MULIGHETER: Alta-ordfører Monica Nielsen og varaordfører Anita Håkegård Pedersen ser muligheter også for Alta-samfunnet med regionreformen. Foto: Kita Eilertsen

Samisk perspektiv

– Vi mener definitivt at Alta må bli sentral ved fordeling av oppgaver i regionreformen. Vi har vært et regionsenter i mange år, vi har blant annet UiT her, en sterk oppdrettsnæring, og vi ligger geografisk sentralt til, sier hun.

Også det samiske perspektivet kan bli sentralt for den nye regionen Troms og Finnmark. Det synes i hvert fall disse politikerne.

– Jeg tror det er viktig at det samiske perspektivet blir tydeliggjort. Vi har en stor samisk befolkning, og det er viktig å ta vare på kultur, språk og identitet. Jeg ønsker at Sametinget sin rolle synliggjøres i regionreformen, slår Nielsen fast.

Møtes i Tromsø

Flere av de største vekstkommunene i region Troms og Finnmark, skal møtes i Tromsø og diskutere fremtiden for regionen.

–Tromsø har tatt initiativ til dette møtet, og invitert vekstbyer med potensial for nye, regionale oppgaver, forklarer Nielsen.

Her møtes ordførere fra Harstad, Tromsø, Lenvik, Vadsø, Hammerfest, Kirkenes og Alta.

Nielsen har vært i tett dialog med andre ordførere i de største vekstbyene. Sammen har de sett på hva de enkelte områdene er gode på, og hva de eventuelt kan by på overfor landet, og nye organiseringer av nasjonale og statlige oppgaver.

– Det vises til Stortingsproposisjoner, og det vises til at oppgaver skal desentraliseres og mer skal ut til regionene. Da er det viktig at vår region viser at vi kan stå samlet, og at vi har mye kompetanse, sier hun.

Nielsen tror ikke desentralisering og nye, regionale oppgaver vil komme av seg selv uten at regionen viser regjeringen hva de kan.

– Vi må komme med innspill selv. I februar kommer regjeringen med ekspertutvalgets innspill. Da gjelder det å være på banen umiddelbart, tror hun.

Viktig å være samlet

Hun har jobbet lenge med å utarbeide et dokument, en uttalelse om regionreformen. Denne skal være så samlende at alle partiene, både posisjon og opposisjon i Alta skal kunne stå samlet bak den.

– For å stå sterkere mot fremtiden er det viktig for meg at vi står samlet. Da må vi begynne med Alta, forteller Nielsen.

Uttalelsen står hele Alta kommunestyre bak, og er et innspill til fylkestingene i forbindelse med regionreformen.