Ifølge leder i Finnmark legeforening, Paul Olav Røsbø, er det legene i foreningen som både jobber i primær og spesialisthelsetjenesten i fylket som best kan vurdere akuttilbudet.

– Til enhver tid – døgnet rundt og året rundt – er våre medlemmer på vakt ved alle de 16 legevaktene i Finnmark. Legevaktslegene støttes igjen av våre medlemmer på vakt på sykehusene i Hammerfest og Kirkenes. Når pasienter trenger behandling på universitetssykehus-nivå trår våre kolleger på UNN til, forklarer Røsbø og legger til:

– Vi, legene i Finnmark, vi som står med ansvaret for pasientenes liv og helse i de akutte situasjonene, er blant dem med best forutsetning for å vurdere om akuttilbudet er forsvarlige eller ikke. Finnmark Legeforening står ved vår vurdering om at Altas befolkning har et godt og forsvarlig akuttilbud.

Endrer ikke syn

Konklusjonen til Røsbø kommer etter at Altaposten har fått dokumentert at det tok to timer og 17 minutter fra fly ble bestilt av lege i Alta, til et høyt prioritert hasteoppdrag, til flyet landet på Tromsø Lufthavn. Alt i alt tre timer fra AMK først ble varslet.

Overfor Altaposten viser Røsbø til, at uansett hvor i Finnmark pasienten hadde vært, og den hadde blitt vurdert for behandling ved UNN, ville det tatt like lang tid å nå fram. Kanskje lengre.

– Det ville ikke gjort noen forskjell for  pasienten om det var lokalsykehus med akuttfunksjon i Alta, fastholder Røsbø.

Vil ikke kommentere

Altaposten har stilt legene i Alta, gjennom leder av leder i allmennlegeutvalget i Alta,  Irene Leinan, spørsmål om tre timer i en livstruende situasjon er akseptabelt  og en god og forsvarlig akuttsituasjon. I tillegg har vi spurt om følgende:

  • Er dette tilfellet enestående, eller opplever leger at fly blir bestilt, men at det tar tid å få alvorlige syke/skadde pasienter til sykehus (at de kan gå flere timer)?

  • Hva er årsaken til at legene i Alta har forholdt seg tause (med få unntak) og ikke støttet opp under befolkning/pasienters kamp for likeverdige og gode akuttilbud?

  • Er legeforeningen i Alta fornøyd med at det ikke er gjort noen ROS-analyse av akuttberedskapen i Alta/Kautokeino?

Etter en tid fikk vi følgende tilbakemelding: – Denne saken ønsker vi ikke å kommentere.

Sjokkert

Venstres Trine Noodt er sjokkert, ikke bare over uttalelsene fra Finnmark legeforening om at de går god for akuttilbudet i Alta.

UFORSTÅELIG: Sykehusforkjemper Trine Noodt forstår ikke at lokale leger ikke står side om side med pasientene og kjemper for akuttsykehus i Alta. Foto: Arkiv

– Det er arrogant og fullstendig uforståelig at legene kan hevde at tre timer i en livstruende situasjon før man vår sykehusbehandling er akseptabelt. Samtidig er jeg enda mer skuffet over legene i Alta som ikke vil kjempe pasiententes sak, men enda mer betenkelig; heller ikke vil bekrefte eller avkrefte faktiske forhold som kan bety liv eller død for pasientene, sier Noodt.

Hun går også i rette med Finnmark legeforening som mener akuttsykehus i Alta ikke ville endret situasjonen for en pasient med livstruende sykdom eller skade, dersom alvorlighetsgraden hadde vært så stor at pasienten likevel måtte til UNN.

– Jeg er ikke lege, men på meg virker det totalt ulogisk. Hva med større ulykker hvor  kanskje flere er involvert og trenger stabilisering og en første behandling i påvente av mer avansert hjelp på UNN, spør Noodt.