– Det er viktig at også de i Alta får BPA. Vi vil bestemme over våre liv. Det er ikke rett at kommunen skal bestemme når vi skal komme oss ut, sier Frode Heggelund, som selv er fra Tromsø og er godt fornøyd med tilbudet han har der.

– Jeg har brukerstyrt personlig assistanse (BPA), det eneste jeg kunne ønske meg var flere timer, sier Frode.

Landsomfattende aksjon

Norges Handikapforbund har jobbet for at funksjonshemmede skal ha rett til selvstyrt assistanse i 25 år, og i januar 2015 trådte rettigheten til BPA for personer under 67 år med langvarig og stort behov for assistanse i kraft. Rettigheten er hjemlet i Pasient og brukerrettighetsloven.

Aksjonene som nå gjennomføres har som mål å synliggjøre BPA og spre informasjon, sier organisasjonskonsulent i NHF Nord-Norge Soraya Baker.

– Det er en menneskerett å leve det livet man ønsker å leve, både gjennom selvbestemmelse og gjennom samfunnsdeltakelse.

Baker forteller videre at Alta er i en spennende fase fordi kommunen har vedtatt at BPA skal legges ut på anbud.

– Vi ønsker derfor å dele innsikt og erfaringer som kan være nyttig og viktig å ta med seg inn i denne fasen.

I tillegg til aksjonen skal NHF NN også møte Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Finnmark og andre aktører om temaet.

NHF har også fått utviklet en rapport basert på spørreundersøkelse om hvordan deres medlemmer opplever assistanseordningen. – For få timer, for lite brukerstyring og for lite vekt på sosiale/kulturelle og yrkesmessige faktorer er gjennomgående tilbakemeldinger fra personer som benytter seg av BPA-ordningen. Det brukes ikke som et frigjøringsverktøy, sier Baker.