Benedicte Lyng er produsenten i Borealis-forestilling som går av stabelen om ei knapp måned. Hun tror det kommer til å bli spektakulært å se årets show i katedralparken.

– I bakgrunnen vil man skue Nordlyskatedralen i dunkelt mørke som i seg selv vil bli kult. I år håper vi også at det vil bli plass til alle, for vi stenger av veien på begge sider av katedralen slik at det også skal bli trygt å stå på veien bak, sier Lyng.

Hekseprosess

Handlingen skal i år ta for seg en sann rettssak langt tilbake i tid.

– Publikum skal få følge en rettsprosess i Vardø hvor det foregikk heksebrenning på 1600-tallet. Og vi skal få se en kvinnes rettsak utspinne seg på scenen. Dette er en sak som også har paralleller til dagen samfunn, samtiden, med tanke på at vi på sosiale medier, og i mediene generelt er veldig kjappe til å henge ut folk, sier Lyng om utdyper:

– Det være seg #MeToo-kampanjen hvor man regelrett «lynsjer» folk uten å ha bakgrunn for om dette egentlig er reelt og sant. I sosiale medier blåses ofte saker opp til store proporsjoner og mange starter i dag heksejakt på enkeltpersoner som i seg selv er veldig ugreit og som kan være ganske så skummelt.

AKTUELT TEMA : Benedicte Lyng sier forestillingen om hekseprosessen på 1600-tallet ofte forekommer i dagens sosiale medier. Foto: Reiulf Grønnevik / arkiv

Pyroshow med akrobatikk

Hun oppfordrer alle med små barn - som er redd for høye lyder, om å ta med hørselvern.

– Underveis skal det bys på heftig akrobatikk av profesjonelle som kommer fra Oslo, og vår egen Gjermund Abrahamsen Wiik skal by på pyroshow. Det betyr høye og smellende lyder, så de med må barn bør ha dette i minnet, samt at det kan være litt skummel musikk underveis, påpeker Lyng.

Unge dansere og trommer

I år er det Kulturskolen som har ansvaret for det hele.

– De skal ha med en rekke dansere og et stort trommekorps som heter Jentesmellen, skal by på heftige rytmer, sier Lyng.

Graves frem og opp

Denne uken startet byggingen av snøscenen bak Nordlyskatedralen og kulturskolerektor Bjørn Roald Mikkelsen hadde akkurat avsluttet møte med kirkefolket om strøm og vannforsyning til det nye byggeprosjektet som skal settes i gang i parken nordvest for Nordlyskatedralen. Det er nemlig der årets Borealis-scene og snøamfi skal bygges.

– Jeg har også hatt møter med de entreprenørene som skal bidra til byggingen og kommende uke skal vi sette i gang. Det er vår egen snø- og iskunstner Laila Kolstyak som er ansvarlig for design på dette snøbyggverket, men enn så lenge holder vi skissene tett til kroppen, for å si det slik. Hun har ikke ønsket at vi skal vise modellen som er laget, så får folk heller se når arbeidet starter, sier Mikkelsen.

Han hadde med seg utstyr som skal benyttes til å produsere kunstsnø bak katedralen og for å få det til er kommunen avhengig av vann, noe de skal få koplet seg til i katedralen. Det samme gjelder for strøm.