En film fra Kåfjord som har ligget på nettet noen dager har fått reineier Hans Ole Eira i Lakkonjarga til å reagere.

I KÅFJORD: Denne gaupa med familie ble filmet i Kåfjord i februar 2018. Foto: Chris Suhr

Må fjernes

– Jeg registrerer at SNO sier det er en gaupebestand under bestandsmålet, men i og med at denne gaupefamilien befinner seg i et reindriftsområde, ikke minst og i et område som ikke er såkalt A-område – altså et område hvor gaupa skal kunne være og yngling skal kunne forekomme, da mener jeg denne familien må kunne tas ut. For i de såkalte A-områdene heter det at reindrifta skal tilpasse seg gaupa – og det er vel ingen hemmelighet at vi har fôret opp gaupefamilier med våre rein i årtier og når denne gaupefamilien er et sted hvor det ikke skal forekomme yngling, da mener jeg Staten må ta affære og sørge for at det blir jaktet på denne gaupefamilien, sier Hans Ole Eira.

KRITISK FOR FLOKKEN: Distriktsformannen for Lakkonjarga, Hans Ole Eira, sier det er naturlig for reinbeitedistriktet å henvende seg til myndighetene for å få Staten til å ta ut gaupefamilien som vil true reinflokken når våren kommer. Foto: Hanne Larsen

Prioriterer gaupe

Pär Nilsen som arbeider for SNO, sier til Altaposten at gaupefamilien som ble filmet i Kåfjord er observert på Kvenvik, Ølvika, Kråknes, Hovdenes, Simanes og i Kåfjord.

– Vi har fått inn en rekke meldinger om denne gaupefamilien, og om det ikke er daglige meldinger så er det ofte, og vi ber alle som observerer gaupe om å melde ifra til Statens Naturoppsyn. Gaupesporing og ynglinger er prioritert oppgave for oss nå ut februar måned, sier Pär Nilsen.

Reineier Hans Ole Eira mener dyrene snarest må tas ut og i hvert fall før reinflokken er tilbake på vår og sommerbeite igjen.

Nilsen sier den gaupefamilien som er filmet i Kåfjord ble dokumentert allerede i november 2017 og vil komme med i rovdyrdatabasen for 2018.

Ikke jaktansvar

Statens Naturoppsyn er ikke ansvarlig for å sette i gang jakt på gaupe. Utmarksfullmektig Rune Somby sier spørsmålet om jakt er avhengig av om et bestemt område har nådd det bestandsmålet som miljødirektoratet eller rovviltnemnda har satt.

– Vi bare registrerer og så er det andre som har ansvaret for eventuell jakt, sier Rune Somby.

Ken Gøran Uglebakken i SNO sier til avisa at jakt er uaktuelt, fordi bestandsmålet ikke er oppnådd.

– Der hvor det er satt kvoter for jakt blir det avgjort av Miljødirektoratet, men så langt er vi under det fastsatte bestandsmålet, er vi over så tar rovviltnemnda en beslutning om jakt, sier Uglebakken til avisa.

Gaupe. (Illustrasjonsfoto) Foto: Arne Hauge