Tirsdag ble det dobbel markering i Nordlyskatedralen, både femårsdag for kirka og Samefolkets dag.

Sammen med hele Altas kulturprisvinner og samiske popdronning Marit Hætta Øverli, opptrådte den internasjonale operastjernen Adrian Angelico  med blant andre Ensemble Noor og Stein Austrud. Kirkekonserten «Sanger om Lyset» samlet både gamle og unge til en storartet konsert. Med en miks av latin, italiensk, samisk og engelsk skapte artistene det undertegnede bare kan beskrive som en fantastisk flott konsert.

MULTIINSTRUMENTALIST: Adrian Angelico og Marit Hætta Øverli hadde med seg den internasjonalt anerkjente verdensmusikeren og multiinstrumentalisten Stein Austrud. Foto: Bjarne Krogstad

– Alta er en magisk by

Altapostens journalist møtte Angelico etter konserten for å høre med ham hvordan det var å opptre på en slik dag i Nordlyskatedralen. For de som ikke vet hvem Adrian Angelico er, er han opprinnelig fra Tromsø og opptrer på de største operascener over hele verden.

– Bare det å være i Alta er magisk i seg selv. Katedralen har en helt utrolig flott akustikk. Hele opplegget har vært fabelaktig.

– Konserten synes jeg gikk fint og var en god miks av forskjellige sjangere som hang sammen. Marit er helt utrolig flink og en glede å jobbe sammen med.

Fra salme til Vivaldi

Under konserten fikk man høre Angelico synge blant annet Vivaldi og en  samisk urfolkssalme. Det er ikke tilfeldig.

– Når jeg hørte vi skulle ha sanger om lyset, så falt valget med en gang på Cum Dederit. Den beveger seg med både stemmen og melodien på samme måte som nordlyset gjør. Jeg føler at hvis Nordlyskatedralen hadde hatt en lyd, så hadde det vært denne sangen. Sang nummer to valgte jeg også av den samme grunnen. Den er ikke like «nordlys» som Vivaldi, men veldig nært.

STRYKEINSTRUMENTER: Ensemble Noor var med på å løfte stemningen i Nordlyskatedralen med sine klassiske instrumenter. Foto: Bjarne Krogstad

Urfolksharmoni

– Jeg liker den veldig godt. Dessverre har jeg ikke vokst opp med salme-skatter selv. På egenhånd fant jeg denne og den talte til meg på en gang. Den har en urforlksmelodi med en harmoni vi kjenner igjen i den vestlige verden.

– Konserten ble avsluttet med at du og Øverli sang «You'll Never Walk Alone» på samisk og engelsk. det skapte en spesiell kjemi på scenen.

– Vi var på øvelse i går og Marit er bare helt fantastisk, åpen person og genuint  kjærlig menneske, så det er veldig lett å få ting til å «klaffe» med henne, sier Angelico

– Helt spesielt

Marit Hætta Øverli mottok nylig Alta kommunes kulturpris som en del av duoen «Maret» sammen med Klemet Anders Buljo.Tirsdag gjestet hun Nordlyskatedralen til stor applaus og anerkjennelse.

– Det er mulig ordet fantastisk er en smule oppbrukt, men det var en helt spesiell atmosfære i katedralen tirsdag. Vi som artister merker veldig godt når publikum gir noe tilbake. Den responsen var utrolig bra, samtidig som rammene rundt arrangementet ble magisk. sier Marit til Altaposten, som etter konserten måtte styrte avgårde for å være med på NRKs nasjonale sendinger fra Huset.