Foreldrene har hele tiden ment at BUP Alta ikke gjorde jobben sin med å følge opp datteren etter at hun ble satt på to ulike typer antidepressiva 30. desember 2016. Datteren tok sitt eget liv i januar i fjor og nå, ett år senere, foreligger svaret fra BUP Alta, på hva de tenker å gjøre med sine rutiner.

– Det gjør oss utrolig vondt at vår datter måtte dø før BUP klarte å sette det ansvaret de hele tiden har hatt, i system. Vi legger merke til at de nye rutinene er kommet på plass 25.01.18, altså et helt år etterpå, noe som også underbygger overlegen på BUPs uttalelse til Norsk pasientskadeerstatning i september i fjor, om at de ikke kunne lastes for dødsfallet.

Videre:

– Vi oppfatter det som at BUP ikke har tatt noen selvkritikk før Fylkeslegen i desember kommer med sitt vedtak. Men nå har de altså endret rutinene, og Tolvon skal nå følges opp ukentlig de første fire uker, mens for et år siden mente overlegen at oppfølging første gang etter åtte uker var godt nok. Rutineendringen er forøvrig gjort av samme legen som hadde det medisinske ansvaret for vår datter. Spørsmålet om hvordan rutinene så ut før denne endringen melder seg selvsagt. Fantes det rutiner da og ble de bare ikke fulgt? Hvordan kan man sikre seg at de nye rutinene blir fulgt? Og hvorfor finnes det ikke en felles standardrutine som gjelder alle BUP-avdelinger rundt om i landet, spør foreldrene.

Arrogante

Foreldrene har hele tiden ment at BUP Alta ikke har tatt selvkritikk, tvert imot har foreldrene følt at BUP har opptrådt arrogant og lite medfølende etter at datteren døde. Det siste brevet fra BUP til Fylkesmannen, mener de bare underbygger dette:

– De tar Fylkeslegens vedtak til «etterretning» skriver de. Det betyr ikke at de innser sine feil og mangler. Nettopp denne arrogansen og mangelen på ydmykhet, i en institusjon som skal ivareta barna våre i en vanskelig og sår periode, er bekymringsfull, sier foreldrene.