Akvaplan Niva presenterte onsdag funnene etter undersøkelsen de gjorde i 2017, hvor målet var å finne ut hvordan lakseoppdrett har påvirket miljøet på havets bunn i Altafjorden. Arenaen var formannskapet, der politikerne fikk en kort gjennomgang av hovedfunnene i undersøkelsen.

Konklusjonen i undersøkelsen er rimelig tydelig, ifølge seniorrådgiver Per-Arne Emaus:

– Undersøkelsen vår indikerer veldig små organiske spor og liten organisk belastning fra oppdrettsproduksjon på de punktene vi har undersøkt.

– Med dette som utgangspunkt, tåler man en ytterligere økning av oppdrettsproduksjon i Altafjorden?

– Ja, det kan man godt si, svarer han, samtidig som han understreker at det må gjøres vurdering fra lokalitet til lokalitet.

Bred men begrenset

Undersøkelsen har for ordens skyld ikke tatt for seg andre forhold enn den miljømessige påvirkningen som kommer som følge av aktiviteten i oppdrettsanleggene. Luseproblematikk, mulig genetisk innslag i villfisk som følge av rømming eller andre påvirkninger på villaks og andre fiskearter er ikke tatt opp her.

– Vi har ikke sett på eksempelvis hvordan laks og annen fisk påvirkes av oppdrettsanlegg, men det nasjonale overvåkningsprogrammet fra Havforskningsinstituttet sier noe om akkurat dette.  Her er det grønn status for tiden, påpeker han.

Likelydende resultater

Forrige gang Akvaplan Niva gjennomførte en miljøundersøkelse av Altafjorden var i 2005. Siden den gang har oppdrettsnæringen ekspandert kraftig.

– I 2005 ble det produsert drøyt 16.000 tonn laks årlig i Altafjorden, i 2017 er dette mer enn doblet, til 33.000 tonn. Fra 2005 har det blitt produsert drøye 330.000 tonn laks ved lokalitetene her, oppsummerte han overfor formannskapet i Alta onsdag.

I undersøkelsen så forskerne nærmere på oksygenmetning, bunnsedimentets beskaffenhet, miljøgifter, metaller og viktigst – hvordan bunndyrsorganismene eventuelt har blitt påvirket. Og til tross for doblet produksjon av oppdrettsfisk i fjorden er resultatene jevnt over «gode» eller «meget gode»:

– Det er veldig lite som indikerer at det er organisk materiale, metaller eller miljøgifter som tilføres Altafjordsystemet fra oppdrettsnæringa. Alt i alt ser det veldig greit ut, sa Emaus til politikerne.

– Kjempeglad for å høre dette

Frode Lindal (MDG) mener Akvaplan Niva-undersøkelsen er gode nyheter, men vil ikke være med på noe frislipp for oppdrettsnæringen. Sammen med blant annet aktører fra oppdrettsnæringen var han tilstede for å få med seg fremlegget til Per-Arne Emaus.

Lindal tar forbehold om at han må finlese rapporten før han kan være bastant, men førsteinntrykket er klart:

– Jeg vil si at dette er gode nyheter. Jeg ble kjempeglad for å høre dette, at det står godt til med livet på bunnen av Altafjorden. Når man i en slik undersøkelse ikke ser skader på bløtdyrsfaunaen, så sier det mye, påpeker han.

Samtidig er det andre forhold som bør virke begrensende på oppdretten, mener han:

– Altafjorden er en nasjonal laksefjord, og verken laks eller annen villfisk har noe godt vern mot oppdrettsfisk i åpne merder. Luse- og rømmingsproblematikken er velkjent. Arealene som beslaglegges er et problem i seg selv, og det er kjent at mengder organisk avfall ligger under merdene. Men denne undersøkelsen viser at det ikke er riktig at alt dyreliv på bunnen forsvinner når man er i en oppdrettsfjord – dette er en myte uten hold i virkeligheten. Og alt i alt er dette veldig gode nyheter, sier han.

MYTEKNUSER: Maria Sparboe i NRS Finnmark mener undersøkelsen til Akvaplan Niva bør bidra til å begrave påstanden om at oppdrett fører til store miljøskader på det øvrige livet i havet. Foto: Tom Skoglund

– Er ikke overrasket

Maria Sparboe i NRS Finnmark håper nok en myte kan legges død.

Som produksjonskoordinator for oppdrettsgigantens avdeling i Finnmark legger hun ikke skjul på at hun er fornøyd med resultatene fra Akvaplan Niva-undersøkelsen:

– Men jeg er ikke overrasket. Vi har overvåket lokalitetene våre kontinuerlig i årevis, og kjenner ganske godt til tilstanden i fjordsystemet. Det er betryggende å se at våre målinger stemmer over ens med det Akvaplan Niva nå har lagt fram, sier hun.

Resultatet viser ifølge henne klart og tydelig at det praktisk talt ikke er noen påvirkning fra oppdrettsnæringa på det maritime miljøet:

– Og akkurat miljø og miljøpåvirkning er lagt fram som en begrensende faktor fra Alta kommunes side i forhold til videre vekst innen næringa. Nå håper vi myten om at vi forurenser fjorden kan legges død, sier hun.

Tåler mer

– Tåler vi mer oppdrett i Altafjorden?

– Ja, det tror jeg absolutt. Denne undersøkelsen viser det. Men det er viktig å fortsette med nye undersøkelser.

– Sier dette noe om hvordan næringa tenker bærekraft?

– Javisst. Vi er nødt til å tenke på hvordan vi kan drive bærekraftig og godt. Fisken trives ikke om den ikke har det bra, gjør den ikke det så vil den ikke spise og vokse som den skal.