Administrerende direktør Lars Vorland er en av de absolutt best betalte offentlige lederne med lønn, pensjon og annen godtgjøring på 2.264 millioner kroner i den siste oversikten Altaposten har fått tilgang til. Lønnen ble oppjustert i august 2017 til 2.034.000 kroner. I forhold til lønnsnivået på direktørstaben i Helse Nord, sier Lars Vorland følgende til Altaposten:

– Lønnsnivået er tilpasset det markedet vi rekrutterer fra, som er legemarkedet. Vi har ansvaret for Nord-Norges største virksomhet, og inntekten gjenspeiler det store ansvaret og arbeidsmengden som vi har.

Dyrt byråkrati

Tall Altaposten hentet inn fra Helse Nord på slutten av 2017 viser et byråkrati med et lønnsnivå som har fått både stortingspolitikere og fagforeningsledere til å reagere sterkt. Det er 66 ansatte i Helse Nord RHF. De henter  ut  53 millioner kroner årlig, inkludert pensjonskostnader og sosiale utgifter.

Fylkesleder Gjertrud Krokaa i Norsk Sykepleierforbund er en av de som reagerer på lønnsnivået til lederne i Helse Nord, ifølge NRK Nordland:

– Vi har stram økonomi på sykehusene. Da er det viktig at ledelsen går foran og viser moderasjon. En lønnsøkning på 24 prosent på fem år er de færreste i helsevesenet som kan drømme om.

– Jeg har forståelse for at ledere med høy arbeidsbelastning skal ha en grei lønn, men et sted må det gå en grense. Hvem er det de sammenlikner seg med når landets statsminister ligger på rundt halvannen million kroner, sier Krokaa til NRK Nordland og legger til:

– Dette klinger hult så lenge Helse Nord ikke har råd å ansette nok sykepleiere. Foretaket burde heller investere i bedre bemanning som vil øke pasientsikkerheten, sier Krokaa til NRK.