For første gang skal alle elevene på Sandfallet ungdomsskole feire Samefolkets dag som hvert år markeres 6. februar.

Ulike opplegg

– Tidligere år har det vært opp til hver enkelt klasse om de vil, og hvordan de har ønsket å markere dagen. Men, etter at vi for to år siden hadde en samisk catwalk på skolen, begynte vi å tenke litt på om ikke hele skolen burde feire Samefolkets dag sammen. Vi satte i år derfor sammen en liten komite som har jobbet fram en plan som omfatter at alle elevene, samt lærere, skal feire dagen med ulike poster og innslag, sier lærer, Marianne Vorren Wilhelmsen.

Refleksjoner

Dagen skal blant annet feires med ulike innslag som hvert klassetrinn har fått ansvaret for.

– Vi skal gjøre mye forskjellig, men i grove trekk skal 8. trinn ha litt om samisk kultur med ulike perspektiv på det å være samisk med ulike temaer. 9. trinn skal i kunst og håndverksfaget ha litt om samiske myter og tro som de skal vise fram med egne bilder som de skal produsere, mens 10.trinn skal ha litt om refleksjoner rundt det å være samisk og samisk identitet.

– Blant annet skal de se den samiske filmen Sameblod. For de elevene som liker mer praktisk arbeid, skal de sette opp en egen utecamp med en stor lavvo med bål hvor elever skal få teste ut lassokasting, forklarer Vorren Wilhelmsen.

Innholdet vil følge læreplanmålene som omhandler samisk kultur.

– Alt som elevene skal lære, samt vise fram, er i henhold til pensum i de ulike trinnene, påpeker hun.

I tillegg skal elevene by på et eget samisk moteshow.

– De skal få vise fram ulike samiske plagg i gymsalen. Blant annet kofter som kommer fra Tana, Karasjok og Kautokeino med ulike skaller og luhkkaer. Elevene skal selv få presentere plaggene mens catwalken pågår, så det blir spennende, smiler Vorren Wilhelmsen.

Flere temaer

Feiringen av Samefolkets dag skal utvides med ulike temaer i årene som kommer.

– Da vi jobbet med prosjektet laget vi likegodt en treårsplan, grunnen er at vi også har søkt midler fra blant annet Sametinget. En av flere ideer er, hvis alt går i orden, å arrangere en storstilt konsert med en eller flere samiske artister i 2019. Mange elever på skolen har samisk bakgrunn og således er det kult, og ikke minst viktig at vi viser at skolen tar dagen på alvor og at den markeres på skikkelig vis, avrunder Vorren Wilhelmsen.