– Det begynte i 10. klasse da vi så på alt vi kunne utdanne oss til, sier 19-åringen med et smil om munnen. Jeg leste litt om asfaltør-yrket og syntes det hørtes veldig spennende ut.

Etter to år på Bygg og anlegg, og senere anleggsmaskin på Kirkenes videregående skole, har jenta fra Moss, oppfylt drømmen sin og er nå lærling i asfaltfaget ved Veidekke i Alta.

Startet på scratch

– Jeg kunne egentlig veldig lite når jeg begynte første dag i slutten av juni, midt i sesongen, medgir  Maria.

– Første arbeidsdag ble jeg satt til å stryke asfalten (sørge for at asfalten blir rett, journ. anm). Det krever spesielle teknikker og jeg kunne ingen ting og følte meg litt dum. Men de jeg jobber med er veldig greie og hyggelige. Spør alltid om jeg trenger hjelp.  Jeg er nå her fortsatt, så det gikk nok greit uansett, sier hun lattermildt.

STORE MASKINER: Selv om denne asfaltleggereren virker stor, har Veidekke større maskiner som brukes på veiene. Foto: Bjarne Krogstad

– Spennende som lærling

Til tross for at Maria er den eneste i Finnmark som valgte å bli asfaltør i år, tenker hun ikke så mye på det i hverdagen.

– Det å være den eneste som tar faget er litt spennende, selv om man føler seg litt alene. Jeg har vært på lærlingsamling for Veidekke og møtte andre lærlinger, så det har vært veldig koselig å kunne snakke med andre og dele sine erfaringer.

– Hva tenker du å gjøre videre?

– Ikke helt sikker. Kanskje mer skole for å få en høyere stilling senere. Først skal jeg fokusere på å ta fagprøven, svarer hun.

VIL HAVNE PÅ VEGGEN: Maria Seljesæther Berg satser alt for å bli utdanna som asfaltør. Foto: Bjarne Krogstad

Håper flere velger faget

Anleggsleder ved Veidekke i Alta, Cato Knudsen, setter stor pris på at Maria valgte å bli asfaltør i Alta.

– Alle synes det er veldig fint. At hun er kvinne er også bare positivt, da det skaper en god dynamikk blant de som er ute å jobber på veien.

– Hva tenker du om at kun én har valgt å bli asfaltør i Finnmark?

– Det er nok ikke like attraktivt som før. Nå er det veldig inn i tiden med «kontorjobber». Samtidig er det ikke et fag man så lett får folk til å velge et håndtverkerfag som asfaltør.

FORNØYD: Cato Knudsen, anleggsleder i Veidekke Industri i Alta, synes det er positivt at Maria har valgt å bli asfaltør. Foto: Bjarne Krogstad

Men Maria har nok satt sine spor, fordi neste år planlegger Veidekke å ta inn en ny lærling.

– Vi ser for at vi skal ha en lærling hele tiden. Det er også et krav som stilles for at vi skal kunne stille i anbudskonkurranser. For oss gjeder det å gjøre oss attraktive og selge oss inn til ungdommene. At vi har asfaltfabrikk i Alta og at Veidekke er størst i hele Norge, er det ikke mange som er klar over, poengterer  Knudsen.