For bare 10-15 år siden var det svært vanskelig å ansette i ledige stillinger innenfor tannhelse-yrket, og særlig i Nord-Norge. Tannlegeutdanningen i Tromsø ble opprettet og et bevisst rekrutteringsarbeid ble satt i gang.  Dette er et arbeid som fortsatt foregår, selv om man i dag opplever stor pågang på jobbene, særlig som tannlege.

Tannlege Anne Judith Sørdahl har jobbet i Alta i fem år, og skal være med på YO-messa for andre gang.

– Det er en arena vi mener det er viktig å være tilstede på. Og jeg synes det er veldig fint å møte ungdommer for å fortelle om yrket vårt. Vi stiller med alle tre yrkesgruppene, tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær, forteller Sørdahl, som opprinnelig er fra Vesterålen.

Tvilte ikke

Selv var hun aldri i tvil om hvilken vei hun ville gå.

– Jeg har alltid tenkt at jeg skulle bli tannlege. Så hospiterte jeg litt mens jeg gikk på videregående og fortsatte så på studiet i Tromsø. At jeg endte opp i Alta er mer tilfeldig, smiler hun.

Hun forteller at jobben de gjør på YO-messa trygger ungdommene som oppsøker dem.

– Det er mange som ikke helt vet hva det går ut på og blir tryggere etter samtalen på YO-messa.

Tannhelsesekretær Tone Helen Andersen sier seg enig i at YO-messa er både gøy og givende.

– Det er kjempeartig å møte ungdommene. Forklare hva vi gjør og hvilken utdanning de bør velge for å ende opp i yrket.

Andersen er altaværing, og for henne var veien til tannhelseyrket noe lengre.

– Jeg var utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobbet med det i ti år. Så fant jeg ut at jeg ville gjøre noe nytt og synes tannhelse hørtes interessant ut. Jeg søkte på en ledig jobb og fikk den. Og mens jeg jobba så tok jeg utdanning som privatist.

Fortsatt mangel

Andersen forteller at innenfor hennes gruppe, altså sekretærene, er det fortsatt stor mangel på arbeidskraft. Det gjelder over hele landet.

– Hvis vi søker etter tannhelsesekretær, så er det kanskje 14 søkere. Og er vi heldig så er en av dem autorisert sekretær. Så vi ønsker flere med utdanning.

– De aller fleste vet jo hva en tannlege gjør, men hva er egentlig jobben din?

– Jeg er ved tannlegens side hele tiden, dersom de har behov for det. Jeg gjør alt klart til behandlingene, dekke opp, spriter av, hjelper til underveis i behandlingene, gjør alt klart på sterilen og man kan jobbe i resepsjonen. Og den viktigste delen er å passe på at pasienten har det bra og at de føler seg trygg her hos oss. Så det er en veldig allsidig jobb, det blir aldri kjedelig, sier Andersen.

– Er YO-messa viktig for å rekruttere?

– Absolutt. Vi ser jo når vi er der at mange stikker innom og vil ha informasjon. Vi fronter selvsagt yrket vårt, men kanskje vel så viktig er jo muligheten til å informere om tannhelse generelt.

SER EFFEKT: Linda Mortensen Hove er veileder for studentene som kommer til tannklinikken i Alta. Hun mener YO-messa er et godt sted å rekruttere ungdommer inn i yrket. Foto: Astrid Krogh

Prøver å stikke seg ut

På YO-messa er det mange stands å velge mellom for ungdommene. Da gjelder det å stikke seg ut for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Og det prøver tannhelse-gjengen å gjøre.

– Vi har konkurranser, plakater og vi deler ut produkter som tannkrem og lignende.

Sørdahl legger til at de bevisst stiller med alle tre yrkesgruppene, for å gi mest mulig informasjon til ungdommene som stopper opp for å prate.

– Alle gruppene er like viktig. Vi jobber også mye i team. Og det er for å få tak i alle slags ungdommer. Det er viktig at ungdommene får snakke med den gruppa de er interessert i, men hovedsakelig er det nok fordi vi jobber i team i det daglige.

Har sett effekten av messa

Ansvarlig for alle studentene som kommer til tannklinikken i Alta, er veileder Linda Mortensen Hove. Da Altaposten var innom klinikken i desember fortalte hun om den målretta jobben som gjøres for at man ikke skal mangle arbeidskraft. Hun nevnte også YO-messa spesielt, fordi man har merket at det hjelper å være tilstede der ungdommene er.

– Det er viktig at vi er der. Jeg vet om tre fra Vardø som er på studiet i Tromsø nå, fordi de fikk informasjon om studiet da de var på YO-messa. Vi sender bevisst unge tannleger til messa for å rekruttere.

Stortrives

Andersen og Sørdahl jobber i team, og når Altaposten treffer dem har de nettopp fullført en arbeidsdag full av tannbehandlinger. Men arbeidsdagen er ikke over av den grunn. Denne dagen planlegger de å jobbe helt til klokken seks, med forefallende oppgaver.

– Jeg er utrolig glad jeg valgte å gå denne veien, sier Andersen og fortsetter.

– Jeg har ikke angra en dag etter jeg begynte her for fire år siden.