Ordfører Monica Nielsen er full av optimisme etter at hun har møtt ordførerne fra de andre vekstkommunene i Troms og Finnmark.

– Vi er jo 2/3 av befolkninga i Troms og Finnmark. Det er her veksten vil skje. Vi vil jobbe for å få nye oppgaver til regionen, oppgaver der vi er i konkurranse med andre regioner, sier ordfører Monica Nielsen til Altaposten.

Møtet kan være starten på noe stort mellom de største vekstkommunene i den nye storregionen. De fokuserer på å finne saker og satsinger de kan samarbeide om. Ved å stå samlet tror de det er lettere å få nye ting til regionen.

– Det var et veldig godt møte. Nå ser vi fremover og satser på samarbeid. Alle vil bidra. Det er vi enige om. Jeg regner med det vil dukke opp saker der vi ikke er enige, men nå fokuserer vi på det vi kan få til, sier Monica Nielsen.

Nå skal hun ta for seg planlegginga av det neste møtet i bynettverket. Det blir nemlig i Alta 12. mars med Alta-ordføreren som vertskap.

BYNETTVERKET: Ordførerne i vekstkommunene i Troms og Finnmark samler seg. Foto: Robert Greiner

Sammen i Arktis

Et område de definitivt kan samarbeide om, er hvordan de kan stå samlet om å vises i Arktis, og å kunne vise et levende Arktis med bebodde byer og næringsliv, utover regionen.

– Her kan vi tenke oss unike samarbeid om det arktiske, om å kunne markedsføre Arktis. Det er store muligheter for samarbeid, sier Monica Nielsen.

På siden av sammenslåing

Det var Tromsø-ordfører Kristin Røymo som hadde tatt initiativ til møtet mellom ordførere og rådmenn fra Hammerfest, Vadsø, Sør-Varanger, Alta, Tromsø, Lenvik og Harstad. Alle kommunene deltok, unntatt Sør-Varanger som ikke fikk det til. Det betyr ikke at de ikke er med.

– Vi møtes på denne måten, litt på sida av sammenslåingsdebatten. Vi går heller ikke inn på det som fylkeskommunene forhandler om, sier Nielsen.

– Det var et godt initiativ og god stemning og et ønske og driv når det gjelder å utvikle den nye regionen, sa varaordfører Marianne Sivertsen Næss i Hammerfest til Ifinnmark.

Nytt møte i Alta

Nielsen er allerede i gang med planene for neste møte.

– Vi håper å få noen fra ekspertutvalget til å komme da. Det er jo etter at de har lagt frem sin innstilling, sier hun.

– Tenker dere ikke på de mindre byene og kommunene?

– Jo, det gjør vi. Vi som er med jobber ilag, og jeg tror det er viktig for alle at vi jobber ilag og skaper ny vekst  og kan få nye tjenester til hele regionen, sier hun.