Oddgeir Kårsgård fra Øksfjord forteller at han var på hytta si på Breivik i Hasvik, da han kom over den massive mengden med plast ved Finnkonvika.

– Jeg ble overrasket da jeg så hvor omfattende det var. Det kommer stadig søppel drivende inn, men dette er første gang jeg ser så mye på et sted.

Kårsgård forteller at det i tillegg til de store massene med plast, ligger mye treverk og og annet søppel på stranda.

– Hvor det kommer fra har jeg ingen anelse om. Men det er utrolig at det kommer så mye søppel enda det har vært vist på tv hva plasten kan gjøre med alt liv i havet og på land, sier han.

Finnkonvika. Foto: Google Maps

Dugnad

På grunn av de store mengdene søppel har ikke Kårsgård mulighet til å ta alt selv. Skulle noen derimot sette i gang en dugnad, så blir han gjerne med på opprydningsarbeidet.

Kun 10 prosent på strendene

Plasten på strendene utgjør ifølge NTB mellom 10 og 15 prosent av all plast i havet, mens omtrent 70 prosent ligger på havbunnen. Årlig havner 34.000 tonn søppel i havet rundt Norge. I tillegg kommer plast fra andre land som føres nordover med havstrømmer.

Plasten som ikke blir ryddet opp, blir utsatt for sol, bølger og vind som deler den opp til mikroplast.

Hvert år går 950.000 tonn mikroplast ut i verdenshavene.

En av de største utfordringene havet og mennesket har stått overfor, sier Marinbiolog Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond til Aftenposten.

Oddgeir Kårsgård. Foto: Privat