– Jeg undrer meg over hvordan sametingsråd Silje Muotka kan konkludere slik hun gjorde i en pressemelding i går, der hun mener det er utenkelig at Nussir skal få konsesjon. Sitter hun på andre opplysninger enn offentligheten og myndighetene har, spør Øystein Rushfeldt i Nussir ASA. Han reiser også spørsmål om Muotka respekterer det valget som befolkningen i Kvalsund har tatt.

Sametinget har hele veien vært tydelig på at ønsker å stoppe prosjektet i Kvalsund, og de tenker ikke å gi seg. Nå forsøker de seg på en omkamp, etter regjeringen kunngjorde at de ikke vil tillate sjødeponi i framtiden. Men vedtaket har ikke tilbakevirkende kraft, og deponi-planene i Repparfjorden og Førdefjorden går som planlagt.

Ulikt syn

Det gjenstår å få driftskonsesjon og den synes ikke sametingsråd Silje Muotka er innlysende at vil bli gitt. I en pressmelding i går skrev Muotka dette:

«Muotka mener det er på tide at det nå gjøres en gjennomgang av konsekvenser ved sjødeponi slik regjeringspartiene nå er enige om.

– Vi må hindre at gruveindustrien ødelegger flere fjorder, og fortrenger annen naturbasert og kulturbærende næringsvirksomhet, sier Muotka.

En tolkning

Muotka mener all logikk tilsier at det blir nei til driftskonsesjon, selv om utslippstillatelsen er gitt.

– Jeg må forstå Jeløyaerklæringen dit hen at prosjekter som baserer seg på sjødeponiløsninger nå vil ha store utfordringer med å få driftskonsesjon. Driftskonsesjonen skal behandles etter mineralloven og da skal det tas hensyn til verdiskapning og næringsutvikling, naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsliv og samfunnsutvikling, omgivelsene og nærliggende områder under drift og miljømessige konsekvenser Av utvinning og langsiktig planlegging for etterbruk eller tilbakeføring av området, noe som går fram av paragraf 2 i mineralloven, sier sametingsråd Silje Karine Muotka fra NSR. Hun viser også til minerallovens paragraf 17 som etter hennes syn taler i mot at en søknad om driftstillatelse blir innvilget.

Må bety nei

– Hensynet til miljø og hensynet til naturgrunnlaget for samisk kultur må, slik regjeringsplattformen er formulert, innebære at disse to forholdene hver for seg og samlet betyr et nei til Nussir. Og i regjeringserklæringen heter det at det ikke gis nye utslippstillatelser til gruveavfall. Det innebærer etter mitt syn, at regjeringen ikke kommer til å gi tillatelse til prosjekter som baserer seg på sjødeponi i denne perioden. Det er i fall en meget viktig seier for miljøet og samiske interesser som har fryktet de meget negative konsekvensene av Nussir-prosjektet i svært lang tid, sier Muotka.

– Men nå er det slik at Ola Elvestuen, Venstres nye miljøstatsråd har slått fast at Førdefjorden og Nussir har fått utslippstillatelse, så da gjenstår det vel bare å få driftstillatelse for Nussir?

– Utslippstillatelsen er gitt, men driftskonsesjonen skal behandles, så jeg finner ingen logikk i at man avviser sjødeponi og samtidig vil gi driftskonsesjon. Hvis dette er forhåndskonkludert så snakker vi om politisk overstyring, noe jeg mener er lite lurt. Da er det bedre å tenke på framtida, på sjømatnæringa og mulighetene vi har for å selge sjømaten til høyest mulige priser til de markedene som betaler for det, sier Muotka.