– Alta har vært tydelig på at hele regionen må tas i bruk. Det må jobbes offensivt med å tilføre den nye regionen nye oppgaver. Intensjon med å styrke regionene må følges opp, og her må det jobbes målretta, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) i Alta.

Hun mener det gagner alle i den nye regionen, at man jobber felles for å nå det målet. Nå skal den politisk ledelsen og rådmenn i vekstkommunene møtes, i regi av Tromsø kommune.

Invitert til Tromsø

Utenom de offisielle forhandlingsmøtene har nemlig ordførere og rådmenn i vekstkommunene samlet seg.

Det er ordføreren i Tromsø kommune, Kristin Røymo (Ap), som har invitert til møtet, der politisk og administrativ ledelse i Harstad, Tromsø, Lenvik, Vadsø, Hammerfest, Sør-Varanger og Alta skal komme sammen.

– Det er et vindu nå med store muligheter for den nye regionen. Disse mulighetene er det viktig at vi utvikler. Vi anerkjenner fylkeskommunenes forhandlinger, og ønsker å bidra i arbeidet for å sikre løsninger, og myndighet som bidrar til å styrke hele regionen, sier Kristin Røymo, ordfører i Tromsø kommune til Altaposten.

Målet er at de samlet skal finne ut hva disse sju kommunene – og hele regionen for den saks skyld – kan være sterke på og hva de kan tilby. Det fordi regjeringen har sagt at tjenester skal desentraliseres.

– Vi ønsker å vise at også Alta kommune er på banen, og vi vil vise hva vi kan tilby i den nye storregionen, sier Monica Nielsen.

Viktig stortingsmelding

Nielsen fremhever Stortingsmelding nr. 18 om «Bærekraftige byer og sterke distrikt» (2016-2017).

– Stortingsmeldingen sier at de kunnskapsintensive næringene må tas hensyn til, og at de får en stadig større betydning for norsk økonomi og at slike næringer gjerne oppstår i byer og byregioner, sier hun.

Vekstsentrene har kompetanse og fagmiljøer innen petroleum, havbruk, forskning, utdanning og helse, for å nevne noe. Men; skal vekstsentrene kunne få nye tjenester, er det viktig å vise seg fra sin beste side. Det tror Nielsen man best får til ved å stå samlet.

– For Alta sin del så kan kanskje forskningsmiljøet rundt UiT være aktuelt å satse på. Vi har jo også en sterk havbruksnæring. Kan det også bli aktuelt å se til Alta når det gjelder Statens vegvesen?

Spenning rundt ekspertutvalget

Det er stor spenning knyttet til hva ekspertutvalget vil legge frem i februar. For Troms og Finnmark sin del kan man håpe at det regjeringen har lovt av desentraliserte tjenester, også kan komme den nordligste regionen til gode.

Fra før av er det en rekke fylkeskommunale arbeidsplasser i Harstad, Finnsnes, Tromsø og Vadsø.

– Det er tidligere sagt, og det må nedfelles, at de som har sin jobb i fylkeskommunene ikke skal miste jobben, sier Nielsen.

Hun er veldig glad for at fylkeskommunene har satt seg ved forhandlingsbordet igjen.

– Jeg synes det er positivt at Finnmark og Troms har satt seg tilbake ved forhandlingsbordet. Regionen er en realitet. Da er det viktig at de som er satt til å forme fremtiden gjør det de kan for å finne en omforent løsning som ivaretar innbyggerne i hele regionen, sier hun.