– Altafjorden får grønt trafikklys i forhold til lus på laks og smolt. Men for sjøørretten og sjørøya er situasjonen en helt annen. Her lyser det rødt dessverre, sier leder for den nasjonale overvåkningen av lakselus ved Havforskningsinstituttet, Ørjan Karlsen.

Uheldig for fisken

Havforskningsinstituttet har drevet med lakselustellinger på villfisk i Altafjorden siden 2010. Kun i 2013 har mengden lakselus på smolten vært for høy. Det ble da anslått at dødeligheten var 12 prosent i Talvik og 26 prosent i Skillefjord. Alt over 10 prosent gir rødt trafikklys. De øvrige årene har trafikklyset vært grønt.  Lakselustellinger som omhandler smolt er gjort i uke 27 og 28, som er starten og midten av juli. Smolten er omlag 25 gram når den vandrer ut. Den tåler kun 2,5 lus i snitt før den merker at den er smittet. Ved sju-åtte lus vil den dø.

Rødt blinkende varsel

– Men for ørret og røya er situasjonen mye verre. I skillefjord har det for flere av årene vært langt over 50 prosent dødelighet på grunn av lusangrep. I 2014 ble det estimert at 59 prosent av fisken døde der. Dette er så klart alt for høye tall, påpeker Karlsen.

Han sier det er en markant økning i lakselusoppblomstringen fra de starter i uke 26 til de avslutter i uke 30.

– Nå er det jo slik at ørreten kan avluse seg selv ved å gå opp i elver eller elveos med ferkvann når plagene øker. Men dette medfører samtidig at fisken får mindre tid i sjøen hvor mattilgangen er klart bedre. Så tilflukt til elvene kan uten tvil påvirke veksten, skisserer han.

– Ikke grønn nok

Altaposten har fått flere tips om rapporter, hvor tipserne mener det er bevist at Altafjorden må regnes som grønn i forhold til lakselus.

– Nei, det kan man ikke konkludere med. Laksen og smolten klarer seg greit slik situasjonen er i dag. Men for ørret og røya er smittetrykket for stort, slår Karlsen fast.

– Altafjorden er en nasjonal laksefjord og skal være oppdrettsfri i de indre delene. Så langt er det ikke min jobb å mene for mye rundt hva som er greit eller ikke. Min jobb er å presentere faktiske tall for situasjonen.