Det Ørnebakk sikter til er Finnmarks krav i forhandlingsmøtene som har foregått siden før jul. Troms og Finnmark skal bli ett, og det som i utgangspunktet skulle være møter for å komme til enighet har blitt til en dragkamp.

– Jeg synes ikke vi har vært verken fastlåst eller aggressiv. Finnmark tok et standpunkt allerede fra starten om at den nye regionen må hete Finnmark. Og de vil ha både fylkesmann og administrasjonsledelse til Vadsø, sier Ørnebakk og fortsetter.

– Jeg vil egentlig insinuere at noen andre har vært vanskelig.

Og Ørnebakk er klinkende klar:

– Vi er tydelige og kommer ikke til å gi oss på en ting, administrasjonsledelsen skal sitte i Troms.

Var vi på samme møte?

Sist fredag gjennomførte de nok en forhandlingsmøte. Der presenterte begge fylkene hver sin modell. Etter møtet reagerte fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik på Ørnebakk sin oppsummering av møtet, som de publiserte på Troms fylkesommune sin nettside. Vassvik føler at Troms ignorerer forslag fra Finnmark og føler seg misforstått. Hun lurte på om de i det hele tatt hadde vært i samme møte. Ørnebakk svarer slik:

– Finnmark har brukt tiden på å utarbeide en visualisering av en modell de presenterte allerede før jul. Vi har brukt tiden på å legge fram en helhetlig framstilling av våre standpunkter. Vi har forsøkt å stable lederfunksjoner. En modell for framtiden, ikke en som tar hensyn til hvordan alt var før.

Utålmodig

Han forklarer at de har klare instrukser fra fylkestinget i Troms.

– Fylkestinget er utålmodig og krever at prosessen går framover. De vil se framskritt innen utgangen av januar, ellers så må vi be statsråden om hjelp til å få fellesnemnda på plass.

Det er ifølge Ørnebakk det viktigste punktet når Troms og Finnmark møtes til nye forhandlinger i slutten av neste uke.

– Vårt forslag er 18 representanter fra Troms og 11 fra Finnmark. Og det mener jeg er et hensynsfullt forslag fra vår side, selv om jeg forstår at enkelte mener at kun likt antall er hensynsfullt.

Finnmark fylkeskommune mener at fellesnemnda må bestå av begge fylkestingene.

–  På denne måten sikrer vi bredest mulig politisk forankring. Troms har 37 representanter, Finnmark to færre. Sør- og Nord-Trøndelag løste også utfordringene med fellesnemnd på denne måten, sier Vassvik.

Ørnebakk mener man må slutte å tro at dette er en prosess der alt skal deles i to like kakestykker.

– Det snakkes om at man må respektere hverandre, men dette er ikke en slik prosess. Det er ikke en konkurranse mellom Troms og Finnmark. Dette er en konkurranse mellom den nye regionen og alle regioner sørover, og Luleå og Oulu for den saks skyld. Det handler om samfunnsutvikling, om samarbeid med kompetansemiljøer, organisasjoner, arbeidstakere og forskningsinstitusjoner (UiT).

Han mener man ikke kan se bort ifra hvor det bor mest folk, at 85-90 prosent av innbyggerne i den nye regionen har kortest reisevei til Tromsø.

– Vadsø er en fin by, men tett samhandling med disse miljøene får vi ikke dersom ledelsen ligger der.

Må se framover

Ørnebakk mener det er feil fokus i dag. Nå må man slutte å tenke på alt som har vært og forsvare det man har. Nå må fokuset være å bygge det nye. Den nye regionen skal tiltrekke seg arbeidstakere, få ungdommer til å bli og være et attraktivt turistmål.

– Vi har ikke lyst å fortsette å stå i en slik situasjon der vi bare skriver pent om hverandre i avisene. Vi må få etablert fellesnemnda så vi får et organ med beslutningsmyndighet. Det er bortkastet å krangle. Fokuset må være at om 23 måneder skal vi være én organisasjon.

LEDELSE I TROMS: Slik ser modellen ut, som Troms la fram under det forrige forhandlingsmøtet. De ønsker et nytt ledelsesnivå, som skal ha ansvaret for den nye regionen Foto: Troms fylkeskommune
FORDELT ANSVAR: Finnmark ønsker seg en modell som fordeler ansvaret, og som er fleksibel. Dette er modellen som ble lagt fram under forrige møte med Tromsø. Finnmark skal legge fram en ny og mer detaljert modell i neste uke. Denne ligger i grunnen som et prinsipp. Foto: Finnmark fylkeskommune