Mattilsynet skriver at de ser alvorlig på flere brudd på næringsmiddellovgivingen og har gitt Lean Fish AS i Bergsfjord frist til 12.februar med å ordne opp.Innen 12. mars må de ha nytt internkontrollsystem på plass.

Den seks sider lange tilsynsrapporten fra Mattilsynet kom etter en uanmeldt inspeksjon ved fiskebruket i Bergsfjord på kvelden den 18.desember. Rapporten er datert 12. januar i år og Lean Fish AS er gitt frist til 22.januar med en eventuell klage.

Brudd på regelverket

Det var Kystvakta som førte inspektøren fra Mattilsynet til Bergsfjord, og inspeksjonen ble gjennomført med bakgrunn i en anonym bekymringsmelding, heter det i tilsynsrapporten. Den gir selskapet omsetningsforbud og har varslet en rekke pålegg som må etterkommes. Allerede i desember ble det klargjort at seks tonn sei som var lagret uten nødvendig kjøling ikke kunne omsettes. Denne fisken ble båndlagt av Mattilsynet der og da. I rapporten fra Mattilsynet heter det at «helsefare var årsaken til at tilsynet la restriksjoner på selskapets fiskeproduksjon».

Sei som var lagret på tørrfisklageret og plastkar med torskehoder hadde ingen kjøling. De fleste karene var tørre, men noen var fylt med vann. Fra rapporten heter det:

«Mattilsynet vurderer dette slik: Råvarer, ingredienser, halvfabrikata og ferdige produkter som kan fremme reproduksjonen av sykdomsframkallende mikroorganismer eller dannelsen av toksiner, skal ikke lagres ved temperaturer som kan medføre helserisiko. Kjølekjeden må ikke brytes.», skriver seksjonssjef May-Tove Iversen i Mattilsynet i rapporten.

Ledelsen på bruket forklarte at personer hadde åpnet porten til kjøleleageret i den hensikt å skade bedriften. Til dette skriver tilsynet følgende:

«Dersom dette var gjort av personer i den hensikt å skade virksomheten, slik ledelsen hevder, så må ledelsen, i tillegg til avviksbehandling, gjøre korrigerende tiltak, slik at dette oppdages vha kontrollrutiner. Ledelsen må utbedre kontrollfunksjonene, slik som i dette tilfelle, hvor kjøleromsporten stod åpen, og det var tomt på kjøla. Mens kjølevarer, dvs fisk pakket med is i isoporkasser, stod lagret på tørrfisklageret hvor det ikke var kontrollerte temperaturforhold.» Seksjonssjefen skriver at dette er brudd på regelverket og blir sett på som «svært alvorlig for mattryggheten.»

Renhold og orden

Mattilsynet er også kritiske til at tørrfisklageret hadde  svært dårlig orden og renhold. Tilsynsrapporten beskriver søppelansamling på gulv, trespon under og rundt ei elektrisk sag, materialer, nye ubrukte isoporkasser, kar og kasser med fisk som ble oppbevart på dette lageret.

«Lokaler der det finnes næringsmidler, skal holdes rene og i god stand.» slår Mattilsynet fast og peker på at god hygienepraksis der næringsmidler blir tilberedt må sikre at man hindrer forurening mellom de ulike arbeidsoperasjonene. Man må ha god orden slik at det er lett å rengjøre eller om nødvendig desinfisere blant annet gulvflater.

Selv om bedriften forklarte at den fisken som ble lagret i tørrfisklageret skulle benyttes til dyrefor og ikke fisk til matproduksjon, slår Mattilsynet fast at slike næringsmidler også skal behandles og lagres under kontrollerte forhold. Rapporten konkluderer slik om lageret:

«Tørrfisklageret var ikke i en slik forfatning at det er akseptabelt å lagre fisk i dette rommet. Nå var fisken lagret i åpne kar, og åpne isoporkasser, slik at de var mottakelig for forurensning fra utstyr og gulv som var i nærheten. Det samme var de nye og rene isoporkassene som var lagret der for bruk til pakking av fisk. Mattilsynet vurderer at risikoen for forurensning av fisk og fiskevarer som var lagret på tørrfisklageret, var tilstede pga uorden og dårlig renhold. Dermed øker det faren for at konsumenter kan bli syk av å spise slik utrygg mat.»

Håndtering av slog

Ytterligere to forhold er påtalt i rapporten. Det ene er selskapets manglende håndtering av slog og fiskeavfall, som ikke skal benyttes til matproduksjon, og det andre er bruken av plastkar med hull i. Her beskriver rapporten at det vannet som kan samle seg mellom yttervegg og innervegg på plastkarene, kan bli til en bakteriebombe.

SLOG OG HODER: Dette er ikke tillatt, fastslår tilsynsrapporten, som krever at håndteringen av avfall kommer i ordnede former. Foto: Privat

«Fiskekar som har hull, har ofte forurenset vann inni mellom inner- og yttervegg, og risikoen for at

dette forurensede vannet er en bakteriebombe, er tilstede. Faren for at det forurensede vannet overføres til fisk i kar er stor, og dermed øker risikoen for utrygg mat. Dette er et brudd på næringsmiddellovgivningen. Mattilsynet vurderer at regelbruddet kan sette mattryggheten i fare. For å sikre at driften foregår innenfor regelverkets krav, må dere gjennomføre tiltak innen en bestemt frist.», skriver seksjonssjef May-Tove Iversen.

Mattilsynets inspektør beskriver det han så under inspeksjonen, hvor det ble observert svært mye torskehoder og en del fisk utenfor kaikanten. Tilsynet konkluderer med at det er et regelverkbrudd å tippe fiskeavfall sjøen. Det ble brukt dykker for å dokumentere hva som lå på bunnen utenfor fiskebruket. Her forklarte ledelsen at tidligerer arbeidere har tippet kar med fiskehoder over kaikanten mot ledelsens godkjenning. Fra rapporten heter det: «Fiskehodene skulle til henging. Rund fisk som lå på havbunnen er kanskje kastet dit av fiskerne fordi fiskebruket bare tar i mot sløyd fisk, ble det sagt.»

Selskapet sier de er i ferd med å få på plass et samarbeid med Haagensen Trading i Havøysund om bedre produksjon av fiskeavall og biprodukter som skal fryses ned og transporteres ut fra fiskebruket i spesielle kar.

– Arbeiderne saboterte og streiket ulovlig

Det var forklaringen fra daglig leder for Lean Fish AS, Andreas Wollnick Wiese, da fem polske arbeidere hevdet det meste var galt ved fiskebruket.

ORDNET: Fiskekjøper og daglig leder i Lean Fish AS, Andreas Wiese sier alle avvikene i tilsynsrapporten fra Mattilsynet er lukket og skal være ute av verden. Foto: Ann Mari Aalberg

Illojale

Wiese parerte med at arbeiderne ikke hadde overholdt sine plikter som arbeidstakere, sabotert produksjonen, nektet å jobbe og streiket ulovlig. Han mente også det var en personkonflikt mellom lokal ledelse og arbeiderne. Wiese sa også at det er helt normalt at Mattilsynet besøker et fiskebruk og har inspeksjon. Daglig leder hevdet de polske arbeiderne hadde tatt fisk ut av kassene, lagt dem på gulvet og deretter filmet fisken og vist til Mattilsynet.

– Dette synes vi er fryktelig synd og dette har skapt et dårlig arbeidsmiljø. Lønn og avlønning er ikke noen konflikt fra vår side, det vil bli godtgjort for de timene de har arbeidet, fastslo Andreas Wiese.

Alt er avklart

Andreas Wiese sier alle påleggene som Matilsynet har anført i sin rapport er utbedret.

– Dette er avklart nå og ingen av påleggene gjenstår, så vi har gjort alt som Mattilsynet har påpekt i tilsynsrapporten, sier Wiese i en kommentar.

Forleden sa Wiese til Altaposten at:

– Vi har papirer på ny godkjenning fra Mattilsynet, og viser til kontrollen og problemene som Altaposten skrev om på tampen av 2017.

BLE OPPSAGTE: De polske fiskeindustriarbeiderne Anna Zdanowska, Pascal Podgorski, Katarzyna Bocwinska, Daniel Fedorczyk og Tomas Puzow fikk beskjed om at karrieren deres i fiskeindustrien i Loppa er over. To av dem ble oppsagt fra Lean Fish AS i Bergsfjord, klagde til Arbeidstilsynet og forsøkte også å politianmelde selskapet, uten at de fikk sjanse til det, før de reiste hjem til Warzawa. Foto: Arkiv