31-åringen Karina Malene Sivertsen går fra stillingen som daglig leder ved treningssenteret Actic i Alta til en prosjektstilling i regi av Finnmark friluftsråd og Nord-Troms friluftsråd. De tre neste årene er hun ansatt for prosjektleder for friluftsliv og folkehelse, et område hun har sin mastergrad fra.

Relevant udanning

– Det er fra dette området jeg har min utdanning fra, så det virker spennende, sier Karina til Altaposten.

Da hun tok sin mastergrad var det nettopp sammenligning av trening innendørs og utendørs som var tema.

– Det viste seg at det å være utendørs i frisk luft har positiv effekt, både fysisk og psykisk påpeker hun,

Karina var på plass fra nyttår og representerer dermed en opptrapping av virksomheten til friluftsrådet, som har samarbeid med 18 av 19 kommuner i Finnmark. Bare Hasvik står utenfor.

–  Vi er for tiden tre ansatte fordelt på to årsverk. Det samarbeides tett med Nord-Troms Friluftsråd i flere sammenhenger, opplyser daglig leder Hugo Tingvoll.

Utfordringer i Finnmark

Prosjektet Frisk i Friluft vil være et viktig arbeidsfelt.

– Dessverre kommer Finnmark i ulike sammenhenger dårlig ut på nasjonale statistikker som gjelder folkehelse. Dette er utfordringer som Finnmark Friluftsråd ønsker å gjøre noe med. En økt satsing på friluftsliv og fysisk aktivitet i friluft vil forhåpentligvis bidra i positivt i arbeidet med økt livskvalitet og bedre helse for barn, ungdom og voksne i Finnmark, påpeker Tingvoll.

Perleturene mener han er et eksempel på at dette nytter. I fjor gjennomførte de 3.008 deltakerne i Finnmark totalt 38.688 turer.

Tidlig igang

Karina vil blant annet få et særskilt ansvar for å følge opp barnehager i Alta som ønsker å satse på mer og bedre utetid.

– Gode vaner starter tidlig, så det er viktig at vi kommer igang tidlig med bevisstgjøringen. Det behøver ikke alltid være så lange turer, men det kan være en ide å komme seg utenfor gjerdet med jevne mellorom, sier hun.

De har allerede skrevet brev til de forskjellige barnehagene. Det er delt ut 50 barnetruger og har tidligere vært et bålmat-prosjekt.

– Vi planlegger også en samling for barnehagene senere i vinter, sier hun.