Hvordan været er i resten av fylket eller landet, det får verken Marieanne eller hennes 84 årige mor Ragnhild Vanhapia sjansen til å vite. For da NRK slukket FM-nettet ble det tyst, også i den nyinnkjøpte DAB-radioen. Mamma Ragnhild savner særlig sameradioens sendinger, forklarer Kumpulainen.

Ingen kontakt

– Det kunne ha vært greit for meg som værmelder og som bor såpass avsides som vi gjør, med 14 kilometer til nærmeste bilvei, å kunne få inn norske nyheter og værmelding, men det nytter ikke etter slukkkingen av FM-nettet. Det kommer bare beskjed på radioen at det er «no signal», sier Marieanne Kumpulainen, som altså rapporterer været og temperaturen til Meteorologisk institutt tre ganger i døgnet.  Marie Anne og mora Ragnhild driver med sau og rein i tillegg til utmarkshøsting av fisk og bær, i tillegg til jobben for instituttet.

Finske nyheter

– Jeg rapporterer til værvarslinga tre ganger daglig, morgen, middag og kveld. Så får i alle fall de som har DAB-kontakt vite hvordan været er her på vidda, men vi er altså nå helt avskåret fra nyhetene her på Šihččajávri fjellstue. Vi kan høre finsk radio og får også inn finsk TV uten parabol, mens de norske sendingene ikke er for oss. Så vi får ikke fulgt med i det hele tatt på hva som skjer via NRK, sier fjellstueinnehaveren.

– Vi har ikke parabol, men får inn finsk TV og finsk radio på vanlig antenne, trolig fordi vi bor såpass nært finskegrensa. Jeg vet at heller ikke dem som bor i Áidejávri har fullgod dekning etter slukkingen av FM-nettet, der er det slik at DAB-signalet kommer og går.

– Finnes forklaring

Redaktør for NRK Finnmark, Morten Ruud, sier i en kommentar at han synes det er trist at fjellstua ikke har DAB-signal, men henviser til DAB-ekspert Petter Hox som trolig har en forklaring.

Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark. Foto: Vidar Kristensen / arkiv

Sjefen for radiodistribusjon i NRK, Petter Hox, sier han har undersøkt saken etter Altapostens omtale i går. Der gikk det fram at Marieanne Kumpulainen som er værmelder for Meteorologisk institutt, ikke kan lytte på norsk radio etter at FM-nettet ble slukket.

– Jeg har sjekket saken og kan bekrefte at det ikke er dekning for DAB i dette området. I følge mine opplysninger er det heller ikke egnet infrastruktur og tilgang til strøm som gjør det mulig å etablere en senderstasjon på stedet, skriver Hox i en e-post til Altaposten.

Og videre:

–  Jeg vil derfor heller hen vise til satellitt som egnet plattform. Alle våre radiokanaler ligger samlet i multiplekset sammen med NRK TVs kanaler.

Det betyr kort fortalt at beboerne ved Šihččajávri fjellstue kun kan få inn radio hvis de anskaffer seg parabol.

Sjefen for radiodistribusjon i NRK, Petter Hox. Foto: Arkiv