I 2015 kom «Lærerløftet». Regjeringens tiltak for å sikre bedre læring i skolen gjennom nye kompetansekrav for lærere i norsk, matematikk og engelsk. Kravet sier at lærere som skal undervise må ha fordypning i fagene tilsvarende 60 studiepoeng.

Reformen ble av lærerkorpset kalt en avskilting, da vedtaket også har tilbakevirkende kraft. Lærere som ikke har etterutdanning fikk ti år på seg til å gjennomføre dette.

Snur

Nå mener, ifølge Utdanningsnytt, Arbeiderpartiet at avskiltingen var en dårlig idé og snur.

– Vi vil unngå at mange erfarne, flinke lærere som har jobbet i skolen i mange år blir avskiltet. Vi ser også at mange lærere kan få problemer med å søke ny jobb eller flytte på seg før de oppfyller de nye kravene. I tillegg blir det vanskelig å få utdannede lærere som jobber i andre yrker - den såkalte «reservestyrken» - tilbake til skolen, sier Martin Henriksen til Utdanning.

Positiv til kompetanse

Mette Harr Meedby, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Alta, har sammen med flere andre lærere skiftet profilbilde på Facebook i solidaritet. «Nei til avskilting av erfarne lærere» står det.

– Det er en pågående kampanje mellom blant annet Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet, Skolenes landsforbund og MFO, som har laget et opprop for å stanse denne avskiltingen, forklarer hun til Altaposten.

– Utdanningsforbundet er ikke imot at lærere skal fornye kompetansen sin. Det er kjempeviktig og alle lærere ønsker det. Det er måten dette blir gjort på som har skapt harme blant lærerne.

Mette Harr Meedby. Foto: Privat

En god nyhet

– Vi ønsker å styrke kompetansen blant lærere. Det er jo kjempeviktig. Men vi ønsker ikke at dette skal skje med tilbakevirkende kraft, sier hun.

Nyheten om at Arbeiderpartiet nå snur anser hun som meget positiv.

– Dette er kjempegode nyheter. Det er veldig mange lærere som har blitt provosert av «Lærerløftet» på grunn av at den har tilbakevirkende kraft. Kompetansekravet går ut over lærere som har jobbet i årevis og er eksperter på jobben sin. Plutselig skal de være avskiltet.

– Arbeiderpartiet sier at de ønsker å gjenopprette tillitten mellom lærere og myndighetene. Det er utrolig viktig, men de har en lang vei å gå for å få dette til. Hvis Arbeiderpartiet virkelig mener dette, så er det en god start, sier Meedby.

– Ap svikter barna

Høyre er ikke på bølgelengde med Ap i denne saken og refser Ap for den siste manøveren. Utdanningspolitiske talsperson på Stortinget, Kent Gudmundsen, går til angrep på Arbeiderpartiet for å svikte barna og ikke ha noen retning i skolepolitikken. Han mener de står i spagat mellom SV og Høyre og derfor vingler videre i en rekke skolepolitiske spørsmål.

Nå har de vært for og mot masterutdanning for lærere, for og mot fraværsgrensen og nå både for og sist mot kompetansekrav for alle lærere i skolen. Taperne er til slutt barna, sier Gudmundsen til Altaposten.

SKUFFET AV AP: Kent Gudmundsen er ikke glad for Arbeiderpartiets vingling Foto: pressefoto

Han mener Ap svikter barna uten å ha dette kravet med videre og mener overgangsordningen på 10 år er klok. Regjeringen har så langt videreutdannet 20.000 lærere.

– Lærerne er vår viktigste ressurs for en bedre skole og i Høyre mener vi derfor at alle barn over hele landet må kunne forvente at deres lærer har fordypning i faget de underviser i. Bare i fjor høst startet ytterligere 4400 lærere på videreutdanning innen norsk, matematikk eller engelsk og helt frem til 2025 vil derfor dette være fullt mulig å levere på, påpeker Gudmundsen.

Han tror ikke at den nye lærernormen og kompetansekravene gir mangel på lærere.

– Det vil være krevende å nå målene, men barna våre fortjener høye ambisjoner. Jeg mener kompetansekravene ikke er i konflikt med lærernormen og våre satsinger på lærerutdanningen, videreutdanning og stipendordning for de som ønsker å ta pedagogisk tilleggsutdanning, har bidratt til at vi på få år har fått langt flere lærere med faglig fordypning. Vi ser at norsk skole er på rett vei og elevene lærer mer, det er derfor ingen god idé å senke våre ambisjoner nå, avslutter stortingsrepresentanten til Høyre.