Altaposten skrev før jul om de polske fiskearbeiderne som gikk ut med harde skyts mot ledelsen i Lean Fish AS i Bergsfjord, er et tilbakelagt kapittel for Andreas Wiese. Virkelighetsbeskrivelsen til partene er vidt forskjellige, der de polske arbeiderne  var kritiske til både avtalebrudd, miljøforhold og forurensning, mens  daglig leder for Lean Fish AS i Bergsfjord er rystet over arbeidsmoralen hos polakkene som kom til fiskebruket sist høst.

Likevel velger han å se fremover og ikke la hendelsen ødelegge tiltakslysten.

–  Det som skjedde med arbeiderne har jeg aldri opplevd før – og jeg håper aldri jeg opplever det igjen, sier Andreas Wiese til Altaposten, etter at hans faste, polske medarbeider Waldemar Machajski trengte vakthold frem til arbeiderne dro.

– Vi har papirer på ny godkjenning fra Mattilsynet, forteller han og viser til kontrollen og problemene som Altaposten skrev om på tampen av 2017. Bedriften jobber for å skaffe stabile og dyktige arbeidere til fiskebruket i Bergsfjord.

TILBAKE I DRIFT: Waldemar Machajski har vært lenge i arbeid hos Andreas Wiese og kjenner seg ikke igjen i det som ble hevdet av misfornøyde arbeidere før jul. Foto: Anne Mari Aalberg

Satser på to hester

Andreas Wiese forteller at han har funnet igjen optimismen for fiskebruk-etableringen i Vestre Loppa. 2017 ble et merkelig år for Wiese og Lean Fish AS, med oppstart i Sør Tverrfjord, og etterpå oppussing og flytting til Bergsfjord. Wiese sier lokalene i Bergsfjord er mer egnet for produksjonen, så de  slo til da tidligere interessent trakk seg.

–  Innovasjon Norge gikk inn og anbefalte de nye lokalitetene i Bergsfjord, forteller Wiese, med trykk på at han er glad over å ha kommet til Bergsfjord. Håpet nå er at de med smidighet kan fortsette å satse også i Sør-Tverrfjord. Tørrfiskproduksjon er hovedsatsing, og da trengs det areal for fiskehjeller.

Pent overskudd

Tross alt hadde bedriften et godt oppstartsår.

–  Vi hadde en omsetning på cirka 18 millioner og regner med cirka en million i overskudd, kommer det smilende fra Wiese, som kaller seg selv en lykkelig fiskekjøper.

Andreas Wiese skryter av folk i Loppa generelt og av folk i Bergsfjord spesielt. Han mener også at usunn konkurranse kan ødelegge for alle fiskekjøpere.

– Det er plass til alle og vi kan ikke slå hverandre ihjel, mener Wiese. Han forklarer at de alle satser på de samme markedene.

Wiese forteller at en ny formann forhåpentlig kommer til bruket om kort tid. Det er en  med solid erfaring fra fiskebruk og som kjenner fiskernes arbeidsrutiner.  Bedriften har både lokale råvareleverandører og fiskere fra hele kyst-Norge.

Da Altaposten besøkte Bergsfjord forrige uke  var det en stille formiddag på fiskebruket. Uværet dagen før sørget for rolige timer med anledning til vedlikeholdsarbeid og grundig rengjøring innendørs. Ved middagstider kom det inn to båter som er hjemmehørende i  Vesterålen, og flere andre fangster var ventet inn utover ettermiddagen. Akkurat nå består fangstene for det meste av torsk, kveite og sei.

LEVERING: To båter fra Nordland kom for levering da Altaposten besøkte fiskebruket i Bergsfjord. Her er MS «Skartind» ved kai med skipper og eier Ove Alvestad (tv) og Jeremy Åsen. Begge er fra Sortland i Vesterålen. Fangsten var 700 kilo, med mest torsk og litt sei. Pluss en stor kveite som var havnet i garnet. Foto: Anne Mari Aalberg

Lengtet tilbake

14 år etter første fiskeri-etablering i Finnmark, og tre års pause fra fylket, lengtet Andreas Wiese tilbake og havnet i Vestre Loppa. Han mener «forsynet» sendte familien til Kvalfjord og Kårhamn. Da anlegget ble solgt, flyttet familien og kjøpte et gårdsbruk i Skjolden i Sogn.

– Nå har jeg skaffet avløser til gårdsdrifta og kan være mer her i Bergsfjord. Man kan ikke fjernstyre et fiskebruk hele tiden, forklarer den lykkelige fiskekjøperen, med en fot i fiskeindustrien og en fot i geitfjøset.

– Jeg har blitt litt melankolsk med årene. Når det mørkner mellom fjellene i Sogn og Fjordane, lengter jeg nordover, forteller Wiese. Når vinterferien kommer i fjordfylket på Vestlandet, skal barna hans nordover og se hvor pappa arbeider.

– Da skal de to eldste lære å skjære torsketunger, sier Andreas Wiese som mener han har vært mer enn heldig som får arbeide med fisk og dyr. Nå satser Lean Fish for fullt med å få til helårsproduksjon og en fast stab på fiskebruket.

– Jeg håper unge satser på fiskeryrket, slik at vi får noen nye fiskere, er håpet fra fiskekjøperen.