Fredag kunne redaktørene Lisbeth Bergum Johanson og Silje Solheim Karlsen presentere et spennende forskningsmessig fellesløft ved universitetsmiljøet i Alta. Det hele er samlet i boka Restart: Å være digital i skole og utdanning.

Lokalt løft

12 lokale bidragsytere ved Campus Alta har gjort et dypdykk i Ipad-prosjektet ved Elvebakken skole, blant annet for å se nøye på hvordan digitale redskapet kan være et pluss i undervisninga, alt fra dataspill til sosiale medier. Tesen er at skolen ikke har vært flinke eller raske nok i omstillingen.

– Det er litt tidlig å ha entydige konklusjoner ettersom prosjektet går videre, men det digital læring kan være et supplement til det elevene får fra de tradisjonelle lærebøkene. På noen områder kan digital læring være bra, men det er ikke alltid det er hensiktsmessig, mener redaktørene i samtale med Radio Alta.

Tilpasninger

Prosjektet startet opp høsten 2015. Seks av forfatterne av boka har i den forbindelse gjort sine undersøkelser og intervjuer for å se hva dette betyr for elever, lærere og læringsmiljøet ved Elvebakken skole. Lærerne ble på sett og vis kastet inn i dette og innledningsvis ble undervisningen preget av "bok på Ipad", men etter hvert har man klar å bruke de digitale fortrinnene i form av deling og aktivitet.

– Erfaringen er at elevene har likt dette, sier Bergum Johansen.

For mye skjermbruk?

Det kan synes paradoksalt, at i en tid der temaet avhengighet og begrenset skjermbruk diskuteres i et helsemessig perspektiv, så skal elevene ha timesvis med digital læring først.

– Det er klart vi ser dette poenget, men det går den veien og vi må derfor se hvordan eksempelvis sosiale medier kan brukes av lærerstudentene til læring, som et suppletment, ikke enten eller, påpeker redaktærene. Det kan være innenfor fag som historie og engelsk  og ikke minst til generell kritisk tenkning.

Kan bestilles

Boka ble gitt ut på Universitetsforslaget forrige uke og vil implementeres i lærerutdanninga fra høsten. Bidragsytere i boka er Anne-Mette Bjøru, Ingvild Jensen, Lisbeth Bergum Johanson, Silje Solheim Karlsen, Carola Kleemann, Saeed Manshadi, Rigmor Mikkelsen, Aksel Pedersen, Helge Chr. Pedersen, Mona Rist, Geir Zakariassen og Bjørnar Ødegårdstuen.