Stortingsrepresentant Geir A. Iversen (Sp) viser til at først gjorde Høyre og Marianne Haukland i Finnmark et politisk selvmord med bryte sitt ferske velgerløfte om å støtte utredning og dok-8-forslaget i Storinget. Nå løper Venstre og Frp fra sine klare velgerløfter om fødeavdeling og akuttjenester i Alta i regjeringsforhandlingene.

– Den intetsigende setningen om helsetilbudet i Alta i regjeringserklæringen er et hån mot befolkningen i Vest-Finnmark. Alle husker hva som skjedde under sykehusmarkeringen. Partileder Trine Skei Grande i Venstre og Frp-minister Terje Søviknes serverte her uforbeholdne løfter om at de skulle kjempe inn akuttilbud og fødeavdeling, sier stortingsrepresentant Iversen og legger til:

– Jeg betviler ikke lokale Venstre- og Frp-toppers engasjement for et likeverdig og trygt helsetilbud i hele Vest-Finnmark, inkludert for befolkningen i Alta-regionen. Det er imidlertid veldig skuffende og oppleve at de forsøker å sminke til at partiene deres ikke har stilt krav og fulgt opp lovnaden fra valgkampen. Folk i Finnmark krever ærlige politikere, og heldigvis ser de, uten at noen forteller dem det, at formuleringen i regjeringsdokumentet er null verdt.

– Brukte i makta

Senterpartiets stortingspolitiker fra Finnmark er ekstra skuffet fordi både Venstre og Frp går inn i regjering etter å ha stemt ned Senterpartiets forslag under dok-8-behandlingen. Sp-forslaget ville sikret Alta fødeavdeling og at akuttilbud.

– Med flertall for vårt forslag ville vi fått ro i saken. Hammerfest ville hatt trygghet for sitt tilbud, og befolkningen i Alta-regionen ville fått trygghet for liv og helse. I stedet stemte Venstre og Frp mot dette og lovet i stedet at de skulle sikre utredning gjennom regjeringsforhandlingene. Det eneste vi har fått er formuleringer uten et eneste konkret element i seg. De håner de rett og slett befolkningen som har sikret dem makt. Dessverre er taburetter mye viktigere enn folks liv og helse. De var to mot én og hadde makt til å få det de ville, men brukte den ikke, slår Iversen fast.

Sterk i troen

Den mest profilerte sykehusforkjemperen i Finnmark er, og har trolig vært, Venstres Trine Noodt. Hun og Finnmark Venstre var skeptikere til at partiet skulle gå inn i regjering, men så en mulighet til å få løst helseutfordringene for befolkningen i Vest-Finnmark gjennom regjeringsdeletakelse.

– Jeg forstår alle som ønsket klarere formuleringer fra den nye regjeringen. Kanskje er det naivt av meg, men inntil noen av de som har sittet i forhandlingene kan bekrefte eller avkrefte hva som ligger i formuleringene i regjeringsplattformen når det gjelder sykehustjenester i Vest-Finnmark, velger jeg å tolke at det nå er en åpning både for akuttilbud og fødeavdeling, sier Noodt som lover at uansett skal hun fortsette å kjempe.

– Viser det seg at min tolkning er feil, og at det ikke ligger noe mer enn det som kom fram under Stortingets dok-8-behandling, kan jeg ikke applaudere Venstres inngang i regjeringen. Min lojalitet er hos innbyggerne og deres kamp for et likeverdig og trygt tilbud. Det har både Venstre og Frp lovet, og viser det seg at det ikke følges opp, skal jeg si høyt og klart i fra.