«Sheriffen» i Kautokeino, Klemet Klemetsen, håper et informasjonsmøte ved Kautokeino videregående skole skal føre til at samiskelever søker opptak ved politihøgskolen.

Får ta testene

– Ja, vi trenger politi som snakker samisk. 24. januar får vi besøk fra Politihøgskolen i kantina ved samisk videregående skole og reindriftsskole, og håper å kunne rekruttere søkere. Vi åpner friskt med gratis pizza til alle elever eller studenter før representanter fra politihøgskolen presenterer politiyrket for elevene, sier Klemet Klemetsen og fortsetter:

– Det blir demonstrasjon av ulikt verneutstyr som benyttes, og vi skal vise hvordan man tar fingeravtrykk eller sikrer andre spor der hvor det er begått kriminelle handlinger, eller er mistanke om det.

– Ta med gymtøy

Lensmannen ber dem som ønsker å prøve på noen av de fysiske testene, for å sjekke om de tilfredsstiller kravene som settes for å bli politistudent, om å ta med seg gymtøy.

– De virkelige testene blir ikke gjennomført før etter man har søkt og eventuelt blir plukket ut blant søkerne, skyter lensmannen inn.

Mange krav

– Ønsker du å bli student ved politihøgskolen må du være norsk statsborger, ha plettfri vandel og generell studiekompetanse fra videregående skole, der det kreves minimum karakteren 3 i norsk hovedmål skriftlig. Videre trenger man førerkort klasse B og man må være fylt 20 år det året man ønsker opptak ved høgskolen. Det kreves generelt god helse, man må ha gode svømmeferdigheter, man må ha nødvendig modenhet og personlig skikkethet for å gjøre tjeneste i politi- eller lensmannsetaten.

– Og til slutt kreves det at man har bestått den fysiske testen som er fastsatt av Politihøgskolen, sier Klemetsen.

Han legger til at det vil bli foretatt en totalvurdering av de som søker hvor man også legger vekt på muntlig og skriftlig framstillingsevne, trygghet i intervjusituasjon, er motivert og reflektert forhold til politirollen.

– Man skal være moden og kunne vurdere godt, ha en naturlig myndighet og autoritet, man skal være målbevisst og kunne ta initiativ og være bevisst om egne positive og negative sider, forklarer Klemetsen.

Testkravene

  • Den som ønsker å komme inn på Politihøgskolen må kunne dykke fra overflata og svømme 12 meter under vann på halvannen meters dyp og plukke opp to dykkeringer underveis.

  • Man må også kunne dykke fra overflatestilling til 2,5 meters dyp og plukke opp 1 såkalt dykkering. Disse kravene er like for kvinner og menn.

  • Videre kreves det at man kan svømme 100 meter på to minutter og 30 sekunder for menn og 2 minutter og 40 sekunder for kvinner. De første 75 meterne kan man selv velge, crawl, bryst eller butterfly, mens de siste 25 meterne skal svømmes på rygg med armene under vannet.

  • Styrkeøvelsene er litt forskjellige for menn og kvinner. Menn skal henge fra en bom med overtak og løfte hele kroppen fire ganger med haka over kanten. Kvinner har såkalt lav bom, der man henger etter armene, men har bena rett frem og på en kasse, også de må heve seg fire ganger for å få bestått.

  • Siste styrkeøvelse er tradisjonell benkpress, der menn må klare 60 kilo fire ganger, mens kvinner må klare 32,5 kilo fire ganger.

  • Siste fysiske utfordring er løp i gymsal med hindre som skal passeres på en spesiell måte. Langsiden i gymsalen er 15 meter og kortsiden er 7 meter, altså regnes en runde som totalt 44 meter. Denne testen er en kondisjonstest som varer seks minutter og på denne tiden må menn ha løpt 802 meter, kvinnene 704 meter.

Så her det bare å legge seg i trening.