– Det har tatt sin tid, medgir vokalist og gitarist Per Ivar Bang og tangentmester Vegar Johansen, en uke før den nye plata med åtte låter gjøres tilgjengelig på strømmetjenester. Bare 200 plater trykkes opp i første omgang.

Singel i 82

I 1982 spilte det smått legendariske Alta-bandet inn tre låter, «En varm dag i juni», «Gi dem bananer» og  «Ap i brun saus», den siste en new wave-aktig kommentar til Hadelandssaken og frammarsjen av nynazister.

Singelen fikk god mottakelse lokalt og gamle fans fikk virkelig en dejavu-følelse da gutta stilte på Aronnesrocken i 2010.

Uten å rokke ved kjernen og indentiteten til låtene, var de fem medlemmene samlet i Saga studio i Oslo for å tape herlighetene i vår, blant annet basert på singel og dårlige kassettopptak.

To nye låter

Seks av de åtte låtene er fra velmaktsdagene, mens sangen «Hjem» ble skrevet til reunion på Aronnes for syv år siden. Den siste låten er ferskere enn som så, og ble snekret sammen i fjor.

– På en gammel kassett hadde vi opptak fra en konsert på Auletten da mikrofonen ble testet av en publikummer som utbasunerte: «Gutta, gutta, vi er blitt lurt», flirer Vegar.

Det danner basis for de tre versene som tar for seg følelsen til Trump-velgerne i ettertid, flyktninger som trodde det var enkelt å få asyl og dopete finske skiløpere.

– Følelsen av å bli lurt, med andre ord, sier Vegar.

– Få med at vi har premie til den som husker hvem som testet mikrofonen på Auletten. Vi vet rett og slett ikke, sier de.

Låter live

Bananbøyeriet har valgt å søke en live-følelse.

– Vi brukte en helg til «takes». Det er rart med det, når man møtes på denne måten fungerer det som i gamle dager. Kjemien var på plass Vi har valgt å bruke de gamle instrumentene, men har naturligvis moderne hjelpemidler for at det skal bli bedre enn som så, sier Johansen og Bang. Opprinnelig ble singelen spilt inn på yrkesskolen, med Halvdan Nedrejord og Knut Odna bak spakene.

Vokalen til Per Ivar ble lagt inn i ettertid, samtidig som det nødvendigvis blir litt pynting her og der. Men det kan ikke herske tvil om at det er det gamle bandet som er i sving, med litt gråstenk i det som er igjen av sveisen. Bjørn Frode Holmgren er på plass på gitar, Birger Westlund har trommestikkene og Ole Henrik Henriksen trakterer bassen på stødig vis.

Tar tid og krefter

Mens Per Ivar og Vegar er i god trim som musikere, har de tre andre tatt det nokså piano på området.

– Det krever en del å få det til å klaffe rent praktisk. Skal man spille live må det øves, så vi har per i dag ingen planer om konserter, sier de.

– Vi er imidlertid veldig glade for at dette nå er spilt inn på skikkelig vis, sier Bang og Johansen.

Låtene har ikke mistet snerten. Her er mye progressiv rock og litt punkete opprør, i tillegg til masse humor.

– Dette har vært en veldig artig reise, sier de velvoksne gutta.

REUNION: Det var høytidsstemning da Per Ivar Bang, Ole Henriksen og resten av gjengen var samlet på Aronnesrocken. Foto: Arkiv