– Det har vært uro hele høsten, men den siste måneden har vært verst. Vi føler at Alta er blitt samlingssted for ungdom med problemer. Vi ser på dette som såpass alvorlig at det har blitt et samfunnsproblem i Alta. Vi er også engstelige for om disse ungdommene rekrutterer nye, lokale ungdommer, sier Frode Wilhelmsen, senterleder på Amfi Alta.

Mandag gikk de amok med pulverapparat på Parksenteret. Natt til onsdag skjedde det samme i minibanken til Sparebanken Nord-Norge.

Det har blitt så ille at flere setter inn ekstra vakthold, låser dører som har vært åpne tidligere, og setter inn flere overvåkningskameraer. Det er tre gutter under 18 år, men som har en gjeng med seg.

Dette er blant sakene tilknyttet den mindreårige ungdomsgjengen:

  • alkohol og narkotikarus

  • innbrudd og nasking

  • hærverk

  • hasjbeslag

  • drapstrusler

  • vold og utagering

  • slåsskamp

Etter nyttår har det toppet seg helt, med innbrudd, knuste dører, hasjbeslag, trusler og også drapstrusler, tendens til vold, ildspåsettelse, naskeri, hærverk og rus. Det er også historier om dealing og en tendens til at flere bærer kniv. Ungdommene har klatret i en byggekran, og en klikket helt på Amfi. Det er stadig flere tilfeller av utagerende atferd, og nå reagerer flere instanser som har befatning med ungdommene.

– Det er lagt ut film der de går med kniv. Dette er ungdom som gjerne forteller om politihat. De har null respekt for voksne og null respekt for politiet, sier Frode Wilhelmsen ved Amfi Alta.

Ingenting synes å nytte når det gjelder å stoppe gjengen. Også foreldre tar kontakt og er fortvilte.

Tirsdag formiddag møttes flere instanser til et «krisemøte». Her deltok Utekontakten og Huset, Amfi Alta, ulike barnevernsinstitusjoner, samt politiet.

– Vi er redde for at de rekrutterer andre til hærverk og rus. Vi ønsker å sette fokus på det, fordi det er et stort samfunnsproblem. Og så tenker vi at om vi kan hjelpe noen av ungdommene, så er det bra, sier Frode Wilhelmsen og Ove Thomassen på Amfi.

«Pulveriserte» Parksenteret

Mandag kveld ble to brannslukningsapparater tømt i parkeringskjelleren på Parksenteret.

– Hele kjelleren er nedstøvet av pulver fra slukkerne, samt flere biler som stod parkert. Bare bygget er ødelagt for 100.000 kroner, sier Tor Even Stamnes, avdelingsleder i Newsec, som har ansvaret for drifta av bygget.

PULVERISERTE PARKSENTERET: Mandag ble parkeringskjelleren og biler på Parksenteret sprayet ned med pulverapparat. Tirsdag skjedde det samme i Sparebanken. Foto: Newsec

– Det er meldt inn en rekke ganger at det nytes alkohol i fellesarealer som trapper, heiser, toaletter og i kaféområdet. Det er tegnet og brent merker i trapperom på senteret. Vi har også opplevd munnhuggeri mot oss når vi har tatt kontakt, det samme inne på flere butikker. Det har også vært tyveri, forteller Stamnes.

Den verste hendelsen var trolig branntilløpet de hadde i høst, da søppelbøtter og papirdispensere var blitt påtent på do.

– Det ble tent på en rekke toaletter i forskjellige områder av senteret. Da sprinkleranlegget ble utløst og mye vann fløt ut, ble det stor forsikringssak, sier Stamnes.

– Det har blitt mye verre de siste månedene. Det er forferdelig trasig. Ungdommene lager mye arbeid for oss og det blir store forsikringssaker. De setter seg selv i et veldig dårlig lys, sier han.

PULVERISERTE PARKSENTERET: Mandag ble parkeringskjelleren og biler på Parksenteret sprayet ned med pulverapparat. Tirsdag skjedde det samme i Sparebanken. Foto: Newsec

Parksenteret har hatt større problemer den siste tiden, muligens fordi de er utvist fra Amfi.

Redde for utvisning

Frode Wilhelmsen forteller at de på Amfi har valgt å legge seg på en streng linje, følger med på overvåkingskameraer og utviser ved behov.

– Det er et nederlag å bli utvist fra Amfi, så her skjerper de seg gjerne. Men vi er redde for at de bare drar videre til andre steder, sier Wilhelmsen.

– Ungdommen er hjertelig velkommen hos oss, men man må oppføre seg. Vi ønsker å ha en god dialog med dem, sier han.

Innbrudd og rus på kinoen

I jula var det trøbbel med guttene på Kunnskapsparken, der de bråkte og var voldelige. Det har også vært innbrudd på lageret til City Scene.

For mens kinoen og Kunnskapsparken tidligere har vært forskånet for ungdom som henger der, har det denne jula vært mye bråk. Ungdommene har opptrådt truende en dag, og var ufine og nektet å forlate to andre dager. Man måtte tilkalle assistanse.

– Dette fikk vi vite var ungdom som er kjent av politiet. De var både møkkafulle og rusa. Dørvaktene mente de var ruset og mindreårige da de var her en lørdagskveld, men da hadde ikke politiet tid til å komme, sier en ansatt.

– Nyttårsaften oppdaget vi at flere under 18 år var ruset og kom inn i gangen hos oss. De skulle låne toalettet. Plutselig kom det fem til inn gjennom vinduet, og ødela blant annet en varmeovn. En sa selv at han var stein, men jeg vet jo ikke om han var det. De andre så jeg ingen direkte tegn på rus fra, bare dårlige holdninger, sier Jonas Apeland på City Scene, som var på jobb som dørvakt den kvelden.

Det var dessuten innbrudd på varelageret på dagtid flere dager på rad i romjula. De ansatte mistenker at det er den samme gjengen som står bak.

Nå er de tre ungdommene bortvist for tre måneder og har heller ikke vist seg der. Natt til onsdag var det uro igjen. Da ble et pulverapparat tømt i lokalene til minibanken i Sparebanken.

– Målet er gode tiltak

Men også for de ungdommer som sliter mest, skal det kunne settes inn tiltak. Flere av ungdommene tilknyttet bråket i Alta er tilknyttet Altas barnevernsinstitusjoner. Aleris er en slik institusjon, som også skriver på sin hjemmeside at de har god erfaring med institusjoner i distriktene. Nå deltok riktignok ikke de på krisemøtet i Alta tirsdag, men regiondirektør Håkon Melseth har likevel noen generelle kommentarer.

– Generelt sett har vi alltid fokus på å lage individuelle behandlingsopplegg som til enhver tid er tilpasset den enkelte ungdom. Målet er alltid å finne de nødvendige tiltakene for å få til en god utvikling, sier regionsjef Håkon Melseth i Aleris.

– Har ungdommene personale rundt seg også når de ikke er inne på institusjonen?

– Det kan de ha. Slikt vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier han.

 – Kan det være at et sted som Alta ikke er avsides nok?

– Når ungdom plasseres i institusjon, er fokus blant annet å finne avdeling som er mest mulig egnet for den enkelte. Geografisk beliggenhet er da ett av områdene som alltid blir vurdert før plassering i våre avdelinger, slår regiondirektøren fast.

TILTAK: Regiondirektør Håkon Melseth i Aleris sier det finnes flere tiltak man kan sette inn for ungdom tilknyttet institusjoner. Foto: Arkivfoto

Låser dørene til Aulaen

Kommunen har nå bestemt seg for å stenge Altahallen med Kuben, Gnisten og Steppi på kveldstid.

Fra 17. januar blir døra låst. For også oppe i byen har det vært innbrudd, hærverk og rus. Kulturskolen har hatt innbrudd, og ruset ungdom er observert i gangene til Altahallen.

– Denne problematikken fikk vi i fanget før jul, da det toppet seg. Vi fikk bekymringsmeldinger fra Amfi, innbrudd her, og uønskete hendelser i gangene, forteller rektor Bjørn-Roald Mikkelsen i Alta kulturskole.

– Vi prøver først med låste dører, kameraovervåkning og digitale løsninger, sier han.

Det er ett av tiltakene for å unngå uønsket atferd i gangene på ettermiddags- og kveldstid. Fra nå av vil alle som skal bruke dette, ha egen kode som de får fra sin egen trener.

Nå stenger kommunen dørene som «alltid» har kunnet stå åpne. Fra nå av må man få nøkkelkort, og en kode fra treneren sin for å komme inn til Kuben, Steppi, Gnisten eller Altahallen.

– Det har vært ruset ungdom her, og mye hærverk. Vi har også fått tilbakemeldinger om at barn som skal gå forbi, er utrygge, sier rektor Bjørn-Roald Mikkelsen ved kulturskolen, som også administrerer bygg og anlegg for lag og foreninger.

– Ungdommene ødelegger for det miljøet som er positivt, og de kan rekruttere. Derfor er det best at de holdes utenfor, sier han.

Rett før jul var det innbrudd på kulturskolen, der utstyr for over 50.000 kroner var ødelagt og stjålet. Den samme dagen ble en person funnet svært ruset inne på Alta ungdomsskole.

Rektor ved Alta ungdomsskole bekrefter dette.

– Det stemmer at vi ble gjort oppmerksom da en ungdom i ungdomsskolealder ble oppdaget ruset i dette området, sier Magne Medlie.

Ungdommen ble tatt hånd om, men skolen ønsker heller ikke at ungdom reker her.

– Vi må ha et system sånn at det ikke er fritt frem i bygget på kveldstid, sier rektor ved Alta ungdomsskole, Magne Medlie.

– Generelt vil jeg si at vi opplever en topp i forhold til at elever trekker mot usunne miljøer. Det hører vi, og det mistenker vi. Men jeg kan ikke si noe om at elever er innblandet i rus, sier han.

Ungdomsskolene har imidlertid hatt kontakt med flere foreldre det siste halvåret fordi de er bekymret for om barna deres ruser seg.

Festet i garderobene

I Finnmarkshallen har ungdom kommet seg inn de siste helgene, som etter juleball på ungdomsskolen.

– Vi har opptak av ungdom fra 9. og 10. klasse som drikker i hallen, åpenlyst. Nå skal politiet få opptakene, forteller Tommy Hæggernes i Finnmarkshallen.

– Vi har hatt ødelagte dører. Kommer de seg ikke inn, så bryter de seg inn. Så finner vi tomgods etter sprit og øl. Det begynte i desember. Vi trodde det var slutt, men så har det toppet seg de siste to helgene, sier han.

INNBRUDD I HØST: I høst måtte daglig leder Tommy Hæggernæs (t.h) og Vinjar Solberg konstatere at mye var ødelagt i innbruddet i Finnmarkshallen. Foto: Arkiv Tom Skoglund

De store spørsmålene som deltakerne på «krisemøtet» tok opp er:

– Hvordan kan man stoppe dem?

Og ikke minst:

–Hvordan kan man hjelpe dem på rett kjøl?