Mange av Finn Hågen Kroghs landslagskolleger stiller til start på torsdagens sprint og fredagens 15 kilometer fristil i norgesmesterskapet i Gåsbu denne uka. Det gjør ikke verdensmesteren fra Nordlysbyen. Han har valgt et par ekstra treningsdager hjemme i Tverrelvdalen, og står først på startstreken i NM når lørdagens 30 kilometer skiathlon begynner.

– Jeg har gått nok skirenn den siste tiden, så jeg reiser ikke sørover før på torsdag. På den måten får jeg en helt optimal forberedelse til lørdagens renn. Det blir bare én NM-øvelse på meg denne gangen, sier Finn Hågen Krogh.

Ekstra treningsdager hjemme

Torsdag i forrige uke valgte Krogh å forlate Tour de Ski. Han gjorde unna fellesstarten, som var en av tidens verste kaosrenn i tourens historie, på en høyst godkjent femteplass før han satte kursen hjemover. Krogh var nummer 38 i sammendraget, og prioriterte derfor trening hjemme i Dalen fremfor de to siste etappene i Tour de Ski.

– Jeg følte at jeg hadde behov for en god treningsperiode etter Tour de Ski, og den ville blitt for kort dersom jeg skulle gått alle de individuelle NM-øvelsene. Så i stedet for å stresse med avreise til Gåsbu har jeg lagt inn noen flere kvalitetsøkter. Jeg er fortsatt ikke helt der jeg ønsker å være, men håper og tror at ting er i ferd med å løsne, forteller Krogh, som har opplevd større press og flere kristiske spørsmål enn vanlig denne vinteren.

– Det er vanskelig å prikke inn en absolutt toppform over lengre tid, og det har ført til en del varierende resultater. Men de kritiske spørsmålene plager meg ikke. Sesongens hovedmål har hele tiden vært OL, og det har ikke endret seg. Gjør jeg det bra der vil alt annet være glemt, smiler 27-åringen.

Viktig å vise seg frem

Krogh føler seg trygg på at han kommer med i den norske OL-troppen. Men han vet godt at han må vise seg frem de neste par ukene for å få sjansen til å delta i de øvelsene han er giret på i Sør-Korea om en måneds tid.

– Det er mange om beinet, og det vil alltid være noen som sitter skuffet igjen etter et uttak. Men jeg er ikke redd for at OL går uten meg. Det jeg imidlertid må gjøre er å vise at jeg fortjener å gå de distansene jeg ønsker. I så måte skulle jeg ønske at jeg hadde levert noen litt bedre prestasjoner så langt i vinter. Men det er heldigvis ikke for sent, fastslår han.

NM-øvelsen 30 kilometer skiathlon er en av distansene i OL, så et godt resultat på lørdag kan langt på vei sikre Krogh en plass på det norske laget som skal kjempe om OL-medaljer.

– Jeg har alltid lyst til å gå gode skirenn, men det er klart at det kribler litt ekstra foran lørdagens konkurranse. Mange ønsker å vise seg frem i den øvelsen. Men jeg har en god følelse og føler meg trygg på at formen er i anmarsj. Jeg har hatt fullt fokus på dette rennet denne uka og gleder meg til å kjempe om en god NM-plassering.

Skal konkurrere i Seefeldt

Det gjenstår fortsatt noen renn i verdenscupen før de olympiske leker i Pyeongchang begynner 9. februar. Faktisk arrangeres det verdenscupsprint i Dresden samtidig som Krogh & co går skiathlon på Gåsbu, der blant andre Johannes Høsflot Klæbo skal i aksjon. Helga etter er det klassisksprint og distanserenn i Planica, før det hele «rundes av» med sprint i fristil og 10/15 kilometer fristil i Seefeldt 27.- og 28. januar.

– Det ligger i kortene at jeg reiser til Seefeldt. Her er det to «OL-øvelser», så den helga kan bli veldig viktig med tanke på hvem som skal få sjansen til å konkurrere i Sør-Korea. Ellers blir det mest trening. Det er ingen vits for meg å reise til Planica. Den neste tiden vil det kun handle om hva man skal gjøre for å være best mulig forberedt til OL, avslutter Krogh.