– Vi har hatt dialog i et halvt års tid og drodlet litt fram og tilbake. Det er et positivt initiativ, og det er en spennende næring for Kautokeino som innlandskommune, sier ordfører Johan Vasara.

Førstkommende torsdag kommer Ole Sundnes, som samarbeider med det belgiske selskapet, for å orientere formannskapet i kommunen. Sundnes er internasjonal konsulent innen aquakultur.

Framtidsrettet

Ordføreren sier de vil strekke seg langt for å få avtalen i boks.

– Med tanke på at regjeringen ønsker å femdoble oppdrettsnæringen de neste årene og utfordringene som næringen har i dag ved å være sjøbasert, kan dette bli et pionerprosjekt. Vi vet jo at sjøbasert oppdrett er omdiskutert, med tanke på lus, rømming og medikamentbruk. Dette er et godt alternativ.

Vasara forteller at han, sammen med Ole Sundnes, var på befaring i sommer. Hannumaras, som ligger rett ved sentrum av Kautokeino, er et område som er godt egnet.

– Her er det bare å plugge på vann og strøm. Anlegget som planlegges er 40-60 mål, og vil fylle Hannumaras.

Vasara sier videre at selv om det for mange er underlig at en innlandskommune skal bli vertskap for oppdrett, så er Kautokeino helt perfekt for jobben.

– Vi har rikelig med vanntilstrømming. Det er 40 minutter til nærmeste flyplass i Enotecio, samt Alta og Banak. Og vi har ferdig næringsareal.

Ordførere påpeker også at det noen kommuner i Sør-Norge som har lignende prosjekter på gang.

– Selv om investeringsbehovet er større i starten, så vil driftskostnadene være mindre med et landbasert anlegg, sier Vasara.

200 arbeidsplasser

I forkant av orienteringen på torsdag har Sundnes sendt kommunen informasjon om prosjektet. Han skisserer så mye som 200 arbeidsplasser i den lille bygda.

De anbefaler kommunen å sikte mot en produksjon på 10.000 tonn.

– Ja, det er voldsomme tall. Men dette avhenger av hva vi går for. Når vi snakker om 200 arbeidsplasser så innebærer det smoltanlegg, fullskala oppdrett og et sløyanlegg. For oss vil det gi mange arbeidsplasser bare ved å starte med smoltanlegg og oppdrett.

Har erfaring

Sundnes skriver også at det er fullt mulig for kommunen å være hel- eller delvis eier i prosjektet. Her er Vasara mer usikker.

– Det må vi rett og slett se nærmere på. Da er det viktig å ha med seg en aktør, slik som dette belgiske selskapet, som er interessert og har erfaring.

Vasara forteller at Enprotech har bygd opp lignende anlegg i andre land. Avgjørelsen om eierskap skal diskuteres politisk.

– Nå får formannskapet en orientering. Vi skal selvsagt gjøre det vi kan for å lykkes med prosjektet.

– Tror du prosjektet blir tatt godt i mot av alle?

– Ja. Jeg både håper og tror at dette er noe et samla politisk miljø vil applaudere. Det er nytt og spenstig. Og faktisk er det litt gøy at Kautokeino kan bli en ledende oppdrettskommune. Det er oppsiktsvekkende bare det.

– Så du tror at prosjektet er realistisk?

– Ja, absolutt. Det er nok av munner å mette i verden. Det, kombinert med nasjonal satsing og miljøaspektet, så er landbasert oppdrett framtiden. Både myndighetene, urforlksperspektivet og nå næringen selv, ser på dette som attraktivt.

– Og vi stiller i særklasse med store arealer, i våre innmarksområder. Ole Sundnes, i samarbeid med det belgiske selskapet Enprotech, ønsker å starte landbasert oppdrett. Og ordføreren vil strekke seg langt for å få det realisert.