Gjennom 2017 har den «sunne veksten» i boligmarkedet i Nordlysbyen fortsatt, lyder det samstemt fra tre av byens eiendomsmeglere. Fortsatt stiger prisene, og veksten har vært betydelig både i fjor og året før – men vi er langt unna boligboble-tilstander.

Derfor blir det heller ikke noen større brems i 2018, spår eiendomsmeglerne:

– Vi vil fortsatt se en sunn prisvekst, både på eneboliger og på leiligheter, sier Daniel André Adamsen hos Eiendomsmegler 1.

Vil ha det ferdig

Men selv om prisene vil øke, er det ikke alle som vil få solgt boligen sin så raskt som ønskelig. Trenden er tydelig, forteller meglerne:

– Folk er blitt mer kresne, og vil ha ting mest mulig ferdig. Skal folk kjøpe et oppussingsobjekt, da må det være billig, helst skal ikke prisen passere to millioner. Altaværingen i 2018 vil flytte rett inn og bo der fra dag en, uten å løfte en pensel, sier eiendomsmegler Vidar Myklevoll hos DNB Eiendom.

Konkurrent Adamsen er enig:

– Bra objekter går som regel med en gang, da flere og flere kjøpere vil ha «ferdige» boliger. Folk er ikke så opptatt av den oppsiden det ligger i å kjøpe og renovere selv, det ser vi blant annet ved at boliger som ikke er i god nok stand gjerne blir liggende lenge.

Trenden er lik for eneboliger og leiligheter, i alle fall om vi skal tro Lars Erik Bjørn hos Garanti Eiendomsmegling:

– Vi ser at innflyttingsklart er attraktivt. Det er god respons helt fra start på boliger som ser bra ut. Det samme gjelder nybygg – gjerne under oppføring, der kjøpere kan komme med endringer.

Dropper gevinstjag

I «gamle dager» var det derimot større interesse blant kjøperne å få fatt i et billig, gjerne eldre objekt, pusse dette opp og sitte igjen med gevinsten. Denne kjøpergruppa blir stadig mindre. Endringen i mentaliteten hos kjøperne gjør også at meglernes råd til boligselgeren har endret seg:

– Før rådet vi folk til å la de dyre oppussingene  være, og heller selge litt billigere. Dette også at kjøper kunne få sette sitt eget preg på huset. Dette er ikke et godt råd i 2018, nå er det motsatt; ta de viktige oppussingene selv, slik at boligen fremstår som mest mulig «nøkkelferdig», sier Adamsen.

Færre solgte

I tallene eiendomsmegler Adamsen har hentet ut fra 2017-statistikken fremgår det at omsetningstiden for eneboliger har stupt, mens det i snitt tok 64 dager å selge et bolighus i 2016 tok det bare 49 dager i 2017.

Samtidig har antall solgte boliger totalt sunket, fra 414 til 384.

– Når vi oppå dette får en prisvekst, så mener jeg det bekrefter inntrykket om at objektene som blir solgt er av høy kvalitet, og at salgssummene dermed blir høyere. Køen på visning er blitt lengre på de gode objektene, mens mindre bra objekter tar lang tid å selge.

Konkurrent Myklevoll er enig, markedet for eneboliger er høyst vitalt og kjøperne betalingsvillige, om boligen har de rette kvaliteter.

– Gode boliger i ettertraktede områder går raskt. Vi ser at de store barnekullene fra 90-tallet fortsatt er ute etter bolig, og da gjerne enebolig. Det er fortsatt svært mange som ønsker seg et eget gårds- og bruksnummer i Alta i dag.

Vidar Myklevoll i DNB Eiendom. Foto: Arkiv
Daniel André Adamsen. Foto: Eiendomsmegler 1
Lars Erik Bjørn hos Garanti Eiendomsmegling. Foto: Tom Skoglund