– Det å få tak i støttekontakt er vanskelig nok, men at noen stiller trofast opp i 20 år er jo helt utrolig. Vi kan rett og slett ikke uttrykke med ord hva Sigmund betyr, sier Oddvar og  Einar Alexandersen, som sammen med resten av søskenflokken vil gi en julestjerne til Sigmund Svendsen, på vegne av deres MS-syke bror Svein.

– Hadde det ikke vært for Sigmund, hadde ikke Svein kommet seg ut slik han gjør i dag. To ganger i uka henter Sigmund han Svein og tar han med seg ut, gjerne på kafe. Uten Sigmund ville Svein blitt sittende på sykehjemmet. Vi har jo jobber å gå til, sier Oddvar Alexandersen.

Inviteres i bryllup

Sigmund Svendsen har jobbet som bilmekaniker hele sitt liv og har nå gått av med pensjon. Men «jobben» som støttekontakt, den ville han beholde.

– Ja, det er ikke det at det er så godt betalt, men det er utrolig sosialt og det har blitt et vennskap mellom meg og Svein. Jeg blir både invitert i bursdager og bryllup i familien hans, sier Svendsen.

– Ja, Sigmund er blitt som en del av familien, bekrefter Alexandersen-brødrene.

Førjulstreff

Altaposten treffer Sigmund, Svein og resten av Alexandersen-klanen hos storesøster Astrid i Saga. Her det førjulstreff med hjembakte rundstykker, kaffe og bløtkake.

– Sigmund bruker på ta Svein med ut onsdag og fredag hver uke, og da er det ofte at vi søsknene møter dem på kafe. Men før jul har vi dette treffet hjemme hos Astrid. Det er veldig koselig, samstemmer søskenflokken. I tillegg til Svein, Oddvar og Einar, har også broren Sigmund Alexandersen og lillesøster Åse, kommet til søster Astrid på kaffekos denne onsdagen før jul.

Rørt til tårer

Før Svein ble rammet av MS var han kjent som en godlynt bussjåfør. Selv om muskelfunksjonen og taleevnen har sviktet, har 69-åringen beholdt sitt lune humør.

– Det er helt tydelig at Svein setter pris på han Sigmund. Vi ser at han lyser opp når Sigmund kommer, sier Oddvar, mens Svein sjøl får tårer i øynene når han skal gi sin gode støttekamerat julestjerna.

Når Altapostens utsendte bøyer seg frem for å håndhilse, nøyer ikke Sigmund seg med et håndtrykk. Han stjeler like godt en lang og varm klem.

– Ja, han er like glad i damer som vi andre brødrene, fleiper broren Einar.

Tungt å si ha det

Mediehuset Altaposten møter mannsterk opp på det siste julestjerneoppdraget før jul. I tillegg til avisas bladfyk er også reporterne fra TV Nord med. På spørsmål fra TV Nord om hva det betyr for Sigmund å være støttekontakt for Svein, svarer den pensjonerte bilmekanikeren:

–  Jeg føler at det er godt å gjøre noe for andre. Det har endret meg som menneske.

Nå er det jul og Sigmund har juleferie fra støttekontaktjobben. Men det er ikke med lett hjerte han sier god jul til Svein.

– Men samtidig vet jeg at han har familien rundt seg i jula, så da føles det bedre.