Dette var beskjeden fem polske fiskeindustriarbeiderne fikk forleden dag fra den stedlige ledelsen ved Lean Fish AS sitt anlegg i Bergsfjord.  De hevder de kun fikk penger til ferge til Øksfjord og bussbillett til Alta.

Dårlig behandlet

– Vi har arbeidet i andre land enn Polen også tidligere. Vi har arbeidserfaring fra Tyskland, Østerrike, Nederland og Sverige, men aldri har vi blitt behandlet slik som i Finnmark, sier de fem arbeiderne skuffet

Fiskeindustriarbeiderne har kontrakt for jobb på Lean Fish sitt fiskebruk i Bergsfjord i Loppa. Dokumenter de har vist Altaposten, viser at de har blitt ansatt for et halvt år, med tre måneder prøvetid. Som fiskeindustriarbeidere er de underlagt en såkalt almenngjort tariffavtale, som skal sikre dem en minstelønn på 187 kroner timen. Utregningen fra stedlig ledelse viser at de skal få 120 kroner timen minus skatt, altså vel 80 kroner timen, noe de mener er helt feil.

– Vi vil arbeide der, men ikke for den lønna de mener er riktig, fastslår arbeiderne. Som totalt har arbeidet 18 dager ved bedriften, mens de har kontrakt på et halvt år.

Varslet politiet

– Vi vil advare andre fra Polen som kommer hit for å arbeide. Vi har ikke fått lønn for jobben vi har gjort og vi har nå fått beskjed om at vi heller ikke får arbeide der mer. Vi har krevd den lønna som kontrakten tilsier, men får ikke oppgjør og kontraktsfestet lønn. Vi har skriftlig at minstelønna er 187 kroner timen, mens vi har fått beskjed om at lønna er 120 kroner minus skatt. I kontrakten står det også at vi skal betale 2.000 kroner måneden for husleie, så er det bare det at når vi kom til Bergsfjord, så var det til et skittent husvære uten sengetøy, uten noe som helst egentlig, sier de fem. De er skuffet over at bedriften har behandlet dem så dårlig.

– Vi har fått beskjed om at vi har gjort en god jobb, men nå er vi jaget hjem, sier de fem arbeiderne.

De har varslet politiet om det de mener er ulovligheter fra bedriftens side og de har også varslet Polens ambassade i Oslo.

– Jeg har snakket lenge med en politiansatt i Hammerfest som er gjort oppmerksom på saken vår. Ved politistasjonen i Alta fikk vi beskjed om at de ikke hadde tid til å la oss snakke med noen som kunne få vår historie fortalt, sier Pascal Podgorski, en av arbeiderne.

Ulovligheter?

De polske industriarbeiderne har mye å utsette på driften av bruket. De hevder blant annet å ha arbeidet 18-timers dager. De har en kontrakt undertegnet av hver arbeider og daglig leder Andreas Wollnick Wiese. Til avisa sier de at de vil ta saken til retten, dersom de ikke får det de mener å ha til gode. De finner seg rett og slett ikke i å bli behandlet slik de hevder å ha blitt.

– Vi må få avklart om de kan holde på slik de har gjort. Vi er ikke organiserte i noen fagforening, men vi er omfattet av kontrakt som gjelder ansatte i fiskeindustrien, sier polakkene, som i dag reiser hjem til sine respektive familier i Warzawa og en liten by i nærheten.

Dette er noen av punktene som arbeiderne hevder det må undersøkes nærmere om:

  • To til tre tonn fiskeavfall dumpes over kaikanten daglig

  • Kvinnelige ansatte må stå 14 timer og lempe 30-kilos fiskekasser

  • Elektriske anlegget er tvilsomt, det kortslutter og slår gnister (dette viste de avisa på video)

  • Dieseltruck brukes inne i lagerhall med fisk

  • Når fisk henges, står arbeiderne oppe i containeren med fisk

  • Kvinnelige ansatte er blitt mobbet

– Trolig et brudd på kontrakten

Seniorinspektør Grete Wikstrand i Arbeidstilsynet fikk tirsdag besøk på kontoret av fiskeindustriarbeiderne, som ønsket å få vite hva Arbeidstilsynet kan gjøre for dem, siden de ikke er organiserte i noen fagforening.

Pascal Podgorski som snakker godt engelsk forteller til avisa at de først og fremst er i Norge for å jobbe – og de ønsker å arbeide i fiskeindustrien.

Grete Wikstrand ved Arbeidstilsynet bekrefter overfor avisa at arbeiderne oppsøkte tilsynet for å få råd om hva de kan gjøre.

UNDERSØKES: De polske arbeiderne sier de ønsker at Arbeidstilsynet skal sjekke nærmere forholdene ved fiskebruket, noe de har bedt Grete Wikstrand om. Foto: Arkiv

– De sa de mener seg oppsagt og at dette er i strid med den kontrakten de har skrevet under på og som også er undertegnet av Andreas Wollnick Wiese. Den kontrakten virker ganske sterk og siden fiskeindustriarbeidere har en allmengjort tariffavtale, skal timelønna deres være rett over 187 kroner timen, som minstelønn, forklarer Wikstrand.

– Til meg fortalte de har de har fått 120 kroner timen minus skatt og at de har arbeidet 18 timers skift enelte dager.  Så har de etter at Mattilsynet stengte bedriften midlertidig fått beskjed om at de ikke har mer arbeid der. Hvis bedriften får behov for deres arbeidskraft må de være tilgjengelige, siden de har en kontrakt. Skulle arbeidsgiver neglisjere kontrakten, så er det et brudd på bestemmelsene og de vil stå sterkt, sier Wikstrand.