Prosjektet «Integrering, kosthold og samhold» kan videreføres etter at Arne Hammari og Gjensidigestiftelsen i morges kunne overraske Alta IF-ansatte med en halv million kroner.

– Helt fantastisk. Vi fikk samme beløp i fjor og prosjektet så langt har vært veldig vellykket. Godt å vite at vi kan fortsette med dette arbeidet, sa markedsmedarbeider Kristin Jensen etter at hun fikk sjekken som symboliserer gaven.

Bygger samhold

Hun kunne beskrive prosjektet på følgende måte:

– Vi har plukket ut noen lag som sammen med integreringslaget, som ledes av Marianne Haugvik Hogne og Tor Bjørnar Henriksen, har hatt fellessamlinger der de trener og lager mat sammen. Vi har skapt et samhold som vi skal bygge videre på de neste årene. Og ikke minst kan vi nå ta med enda flere og bygge prosjektet videre.

Denne uka ble det kjent at asylmottaket for enslige mindreårige blir lagt ned. Trist, mener Jensen, men integreringslaget vil likevel bestå.

– Laget består ikke bare av ungdommer fra mottaket, men også av andre som er bosatt i Alta. Vi skulle aller helst sett at mottaket fikk drive videre, men for prosjektet sin del har det ingen avgjørende betydning, sa hun om prosjektet som i år hadde et budsjett på 700.000 kroner.

– Vi har også andre bidragytere som har lovet at de blir med videre dersom vi klarer vi å finansiere det også kommende år, sa Jensen.

Fokus på kosthold

Ungene som tar del i prosjektet får, i tillegg til å bli kjent med nye folk fra både klubbens andre lag og unge asylsøkere, også lære om kosthold. Klubben har fått tilbakemelding fra foreldre om at ungene er blitt mer opptatt av nettopp det. Arne Hammari kunne fortelle at det er det flere som er.

– Vi deler nå ut nesten 1,2 millioner i Finnmark og enda mer i Troms. Flere av prosjektene som får støtte handlet om kosthold, blant annet ett i regi av Vadsø atletklubb, fortalte han.

Ønsker flere søknader

Siden oppstarten i 2008 har Gjensidigestiftelsen delt ut nesten to milliarder kroner til 6000 prosjekter rundt om i landet.

– I år fikk vi inn 115 søknader fra vårt område (Troms, Finnmark og Svalbard). 32 prosjekter har fått støtte og seks av dem er i Finnmark, sa Hammari som er eneste representant fra fylket i rådet som tildeler pengene.

– Det kan bli heftige diskusjoner, men min strategi for å få mer til vårt fylke er at vi får flere gode søknader fra Finnmark. Jeg er i hvert fall klar for å argumentere dersom søknadene og prosjektene er gode, så jeg oppfordrer flere til å søke. Med flere søknader er muligheten større for at det kommer mer penger til vårt fylke, avsluttet han.